Ne samo, da že kar nekaj časa nisem nič objavila, še dlje nisem objavila ničesar sladkega. In danes je pravi dan za sladko. Enostavno pride klic po sladkem. Ampak na srečo obstajajo super alternative za pripravo sladice, v kateri ni niti pikice sladkorja v nobeni obliki, razen nekaj iz sadja – tokrat niti datlji niso bili potrebni. A ko se spomnim na okus in teksturo teh dveh presnih moussov, se naberejo sline.

Opažam pa, da smo ljudje res polni predsodkov – v tem primeru imam v mislih besedo “presno”. In takoj sem mi porodi naslednja – “vegansko”. In takoj za tem, ali pa že v začetku, beseda – “brez glutena”. Priznam, tudi sama nisem bila prav nič drugačna. Polna predsodkov do vseh teh na videz brezokusnih, brezveznih, brezpotrebnih modnih besed, ki ne morejo na noben način označevati gurmanskosti. Prav spomnim se, kako bedno mi je bilo prebrati kaj na vižo veganskega burgerja, ali pa presnih sladic. Takoj se mi je v mislih postavila ograda, preko katere si pač nisem dovolila, ker mi je bilo vse skupaj kar nekaj. Češ, ne moreš se pri uživanju v hrani omejevati s sestavinami, posebej, če govorimo o sirih, maslu, smetani, dobremu kosu mesa – ni šans.

Ampak, iz prve roke lahko povem, da je vse to povsem odveč. Tudi sebi še na tem mestu zapišem, da je življenje s predsodki tisto, ki je povsem odveč, povsem brezveze – in pri tem imam v mislih predsodke, nevezane na hrano. Vse te jedi, ki jih pripravljam predvsem v letu 2019, so več kot odlične. Nove dimenzije hrane. In počutje – nikoli boljše. Se počutim prikrajšano? Sploh ne! Hvaležna, da sem si dovolila odvreči predsodke in poskusiti. Saj ne, da bi se komu zavezala ali karkoli, kar je super, ker se v tem kontekstu počutim zelo svobodno, da če mi bo kdaj sedel kakšen T-bone steak, ga bom brez slabe vesti pospravila;-)

Ostanimo pa zaenkrat pri tej sladici – kombinacija pomaranče in čokolade je itak carska – tale lahka različica, ki je hkrati precej comfort foodovska, pa je zmagovalna.

 

SESTAVINE:

  • 2 pomaranči
  • 150 g indijskih oreščkov
  • 3 žlice kokosovega olja
  • 80 g kakava v prahu
  • 4 žlice stopljenega kakavovega masla
  • 2 banani
  • ščepec soli

 

PRIPRAVA:

V blenderju zmiksamo olupljeni pomaranči do gladkega. Dodamo oreščke (ni jih potrebno predhodno namakati – tako bodo lepo vpili pomarančni sok), sol in zmiksamo do gladkega. Počasi prilivamo kokosovo olje in še miksamo, da nastane bolj penasta lahka krema.

Za čokoladni mousse v blenderju zmiksamo banane, dodamo kakav, kakavovo maslo in ščepec soli. Zmiksamo do gladkega.

V posodico ali steklen kozarec izmenjaje nalagamo eno in drugo peno.

 

 

Kako iz teh sestavin ne bi nastalo nekaj zares okusnega? Težko. Verjemite, da je odlično in poskusite še sami. Sladica brez sladkorja.