Takole nekako prehajamo v zadnjo tretjino januarja, meseca, za katerega sem se odločila, da bo namenjen čiščenju telesa po vseh decembrskih pregrehah. Če ste morda spregledali, sem z jedilnika črtala mleko in mlečne izdelke in vse vrste sladkorjev (razen kakšnega sadja za zajtrk – tega si pa nikoli nočem vzeti). Na prepovedani listi se je znašel tudi alkohol. Glede na to, da imam sicer vsesplošno dieto brez glutena pa me marsikdo sprašuje, kaj pa sploh lahko jem. Najboljši odgovor je, da lahko jem vse, kar ne vsebuje mleka, sladkorja in glutena. In še vedno ostane velika izbira jedi, še vedno lahko uživam v hrani, še vedno lahko ustvarjam v kuhinji. Vse se da. Morda je včasih res nekoliko več dela, saj se zna včasih zgoditi, da pripravljam par različnih menijev za en obrok naše družine, a to je le izjemoma. Sicer je za to vrsto omejitev zelo primerna azijska hrana, ki ne pozna mlečnih izdelkov, pa tudi sladkorja bolj malo, seveda pa se da povsem dobro shajati tudi z veliko zelenjave z dodatki mesa in rib. Opazila sem, da sem imela v začetku januarja res malo krize, predvsem sem pogrešala kaj sladkega, pa kakšen sir tudi – če sem čisto iskrena. A sedaj lahko rečem, da je želja po tem povsem izginila. Počutim se odlično, polno energije. Šele zdaj vidim, kako sem bila prej včasih napihnjena – sedaj tega skoraj ni več. So far so good.

Danes pa z vami delim zimsko solato, ki jo imamo pri nas zelo radi, saj nežnemu motovilcu praženi šampinjoni poklonijo povsem novo dimenzijo. Sicer nad šampinjoni nisem preveč navdušena – v bistvu se jim izogibam daleč naokoli, pa niti ne vem, zakaj – predsodek pač – gojene gobe… A vedno se najde kakšna izjema, kot je tale motovilec, s katerim se zlijejo več kot odlično.

Šampinjoni naj bi bili celo zelo zdravilni, saj vsebujejo veliko niacina – vitamina B3, ki skrbi za zdravje srca in žil ter pomaga preprečevati nekatere kronične bolezni. Zadnje raziskave so pokazale, da bi ga bilo mogoče uporabiti tudi za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni, sive mrene, osteoartritisa in sladkorne bolezni tipa 1.

Motovilec pa vsebuje obilo železa, magnezija, kalija ter vitaminov A in C, ki varujejo pred stresom, srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo. Listi in koreninice vsebujejo tudi eterično baldrijanovo olje, ki na prebavila deluje pomirjevalno.

Evo, ni kaj, hitro na tržnico in si pripravit tole okusno in zdravo solato, ki vas bo nasitila in hkrati prinesla veliko energije.

 

SESTAVINE (za 2 lačna):

  • 300 g motovilca
  • 300 g šampinjonov
  • 1 šalotka
  • 3 stroki česna
  • oljčno olje
  • sol in sveže mlet črni poper
  • timijan
  • 2 jajci 

PRIPRAVA: 

Motovilec dobro operemo. Šampinjone na hitro splaknemo, saj gobe vpijejo veliko vlage, če jih predolgo peremo. Potem jih narežemo na manjše kose. Šalotko  in česen sesekljamo.

Na oljčnem olju posteklenimo šalotko, dodamo gobe ter pražimo. Gobe bodo najprej spustile nekaj tekočine – počakamo, da ta povre, dodamo timijan, sol in poer ter pražimo naprej. Na koncu dodamo še česen, nekajkrat premešamo in odstavimo.

Jajci trdo skuhamo.

Solato začinimo po okusu – pri nas za motovilec uporabljamo bučno olje in jabolčni kis. Po vrhu potresemo gobe in obložimo s kosi jajc.