Hvaležna, da sem končno dobila pravo ribjo vezo za povsem sveže jadranske dobrote – takrat, ko pride SMS, takrat je akcija. Ko je prišlo sredi tedna obvestilo, da bodo zopet na voljo sveže morske dobrote, si nisem mogla kaj, da jih ne bi kupila. Toda kaj? Kaj naj kuham in pripravljam, ko pa smo čez teden pri naši hiši samo še trije. Pa sem si rekla – skuhaj nekaj, kar boš lahko zamrznila  in ti bo še kako prav prišlo kdaj čez vikend, ko boste celo dopoldne preživeli v telovadnici vlogi navijačev, potem pa zlakoteni prišli domov in bo kosilo že pri roki. In res je prišlo prav – sicer ne po tekmi, ampak po poroki, ko smo prejšnji večer preplesali, zjutraj pa se je prav prileglo malo daljšega poležavanja.

Tale enolončnica ali pa lignjev golaž ali kar lignji v paradižnikovi omaki so zame čisti pojem comfort fooda z zelo malo ogljikovimi hidrati (če seveda odmislimo tisti kos popečene polente, ki so ga dobili na krožnik vsi razen mene). Okus pa…OMG, okus je nakaj tako dobrega, nekaj, kar eksplodira v ustih od vsega, kar se okusiti da. Neopisljivo dobro. Že ko sem zadevo kuhala, sicer zunaj, ker nam je tale babja jesen res prihranila marsikateri vonj,  ki v hišo niti ne paše najbolj, je bil najmlajši neučakan: “Mami, kaj tako diši? Voham paradižnike in hobotnico.” Dobro mu gre, bi rekla. Precej blizu za še ne čisto 6-letnika.

V vsakem primeru priporočam jed vsem, ki vam je vsaj malo ljubo morje in morsko. Nebesa boste videli z Zemlje.

SESTAVINE:

  • 6 šalotk (lahko tudi manjše čebule)
  • 6 strokov česna
  • 1 kg jadranskih lignjev
  • 750 g paradižnikove omake (lahko domače, lahko pelate iz konzerve)
  • 2 korenčka
  • 1 dl belega suhega vina
  • oljčno olje
  • sol in sveže mlet poper
  • peteršilj

 

PRIPRAVA:

Lignje očistimo in narežemo na kolutke. Šalotko sesekljamo. Česen olupimo. Korenje narežemo na zelo majhne kocke.

Na oljčnem olju pražimo šalotko – da postekleni, ne sme pa porjaveti. Dodamo lignje in pražimo naprej. Lignji bodo spustili nekaj tekočiine, zato je tu pomembno malo vztrajnosti, da bo ta izparela. Ko se začnejo lignji barvati, ko tekočina izpara, dodamo korenček in strt česen ter zalijemo z vinom in počakamo minutko, da alkohol izpari. Dolijemo paradižnikovo omako, solimo, popramo, pokrijemo in kuhamo približno uro do uro in pol. Lignji bodo mehki kot puter in okusni kot malo kaj.

Preden jed postrežemo, potresemo še nekaj sesekljanega peteršilja. Zraven ponudimo popečeno polento, lahko pa tudi kakšne testenine ali pa riž. lahko pa tudi brez vsega, kakor je meni najbolj drago.

 

Tisti, ko bo tole skuhal, prosim za komentar. Če pa rabite kontakt za sveže jadranske morske dobrote, se pa tudi javite;-)