Veganski mesec se je že prevesil v zadnjo tretjino in moram priznati, da je to res mesec eksperimentiranja in odkrivanja popolnoma novih dimenzij hrane in prehranjevanja. Lahko rečem, da ne pogrešam popolnoma nobene hrane, ki je v tem mesecu “ne smem” uživati. Posebej mesa ne. Morda kdaj trznem, ko dobim SMS, da bi lahko dobila sveže jadranske ribe ali pa mi, priznam, zadiši kakšna dobra suha salama, ki se reže pod mojim nosom. Ampak, da bi rekla, da bi ob tem blazno trpela, pa ne.

Ob raziskovanju veganske hrane, iskanju nadomeskov, sem naletela tudi na “akvafabo” – to je tekočino, ki ostane od kuhanja čičerike. Iz nje pa ne boste verjeli lahko pripravimo ponaredek jajčnega beljaka. Ker sem ravno delala falafel in sem imela pri roki čičeriko, sem seveda poizkusila narediti to čudežno reč. Prav neverjetno se mi je zdelo. Toda izkazalo se je za še kako resnično. Naredila sem čokoladni mousse, pa tudi pečene “meringue”. Pri roki sem imela ravno vegansko presno čokoladno, ki jo je Božiček prinesel našemu najmlajšemu kot eno redkih čokolad, ki ne vsebuje sledi oreščkov (podatek za alergike). Ena je bila celo s pomarančo, kar je moussu dalo še posebno piko na i. Končni rezultat je bil res neverjetno pozitivno presenečenje – mousse tako zelo rahel in penast in prav nobenega okusa po čičeriki. Ker je tale čokolada sladkana samo s kokosovim sladkorjem, sem jo poskusila tudi jaz, tako da vam iz prve roke povem, da je mousse odličen.

 

 

SESTAVINE:

  • 120 g temne čokolade, lahko polovico tudi s pomarančo (veganske ali pa tudi ne – po želji)
  • 110 g akvafabe (tekočine od kuhanja čičerike ali pa iz vložene)

PRIPRAVA:

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in ohladimo na telesno temperaturo.

Vodo od kuhanja čičerike ali pa tekočino, ki ostane od precejene vložene čičerike damo za 15 minut v zamrzovalnik. Nato jo stepemo kot jajčni beljak do precej goste konsistence.

V ohlajeno stopljeno čokolado najprej primešamo eno žlico snega, nato postopno dodajamo in rahlo mumešujemo še preostanek snega.

Po moussu lahko potresemo tudi pečene meringue, ki jih prav tako lahko naredimo iz akvafabe.

 

 

Lahko verjamete? Ali pa ste morda celo že poskusili tale čičerikin čudež?