Konfitiranje hrane je zelo stara francoska tehnika priprave oziroma način shranjevanja mesa, ki ga dolgo časa, pri nizki temperaturi kuhamo v (največkrat) lastni maščobi. Pokritost mesa z maščobo je namreč zavarovala meso pred vdorom mikroorganizmov, ko še niso poznali hladilnikov. Poleg tega ohranja meso pri tem načinu kuhanja vso sočnost in je zelo okusno, zato je bila perutnina, pripravljena na tak način, že stalnica na mizah plemstva na dvoru Henrika VII. Danes je meso, pripravljeno na tak način, prava specialiteta  in lahko rečemo, da s konfitom prinašamo delček kraljevega banketa na naše mize;-)

Za konfitiranje mesa se velikokrat uporablja gosja mast, jaz pa sem se odločila mojega bio piščančka razvajati v oljčnem olju z odtenkom limoninega pridiha. V moji kuhinji je oljčno olje alfa in omega vsega, kar skuham. “Navadnega” olja tipa sončnice ali pa repičnega, pri nas ne boste našli. Seveda je za solate še vedno prvi izbor dobro prekmursko bučno olje, pa morda za azijsko kuhinjo sezamovo, potem smo pa že zaključili z olji. Kot za vsako drugo sestavino, ki jo uporabim, ali pa še posebej pri olju, je zame zares pomembno, da uporabim kakovostnega. In okusnega. In slovenskega. In našla sem ravno takšnega, ki zadovoljuje vse kriterije. Oljčno olje Morgan je ekološko pridelano oljčno olje Slovenske Istre in izrednega okusa. Na kmetiji Morgan oljke ročno obirajo, nepoškodovani plodovi pa so še istega dne predelani v oljarni, pri temperaturi, nižji od 27 stopinj Celzija, z izključno mehanskimi postopki. Oljčno olje vedno poskusim z žličko ali pa kar iz kozarčka tipa štamperle in takoj mi je jasno, ali bova par ali ne. Morganovo olje je osvojilo moje srce – v njem je čutiti vso ljubezen, ki jo posvečajo pridelavi oljk, nato pa predelavi teh v olje. Ni čudno, da so prejeli že toliko domačih in mednarodnih nagrad.

V receptu sem uporabila oljčno olje z dodatkom limone, saj sta piščanec in limona prav zares posrečen par. Z nekaj dodatka timijana pa celo posrečena trojica. Meni so sicer piščančja prsa precej dolgočasno meso, a takole pripravljena, v konfitu in z odličnim okusom limone, sem takoj pripravljena menjati za kakršenkoli stejk.

SESTAVINE:

 

PRIPRAVA:

Piščančja prsa prerežemo po dolgem, tako da jih razpolovimo. Natremo jih s soljo, poprom in  timijanom, potresemo z limonino lupinico in v hladilniku mariniramo najmanj 1 uro – še najbolje, če meso postavimo v vrečko. Meso potem prestavimo v manjšo ognjevarno posodo. Manjšo zato, da bomo potrebovali karseda malo olja, da bo meso kljub vsemu z vseh strani dobro pokrito. Tako pokrito z oljem ga kuhamo v pečico, segreti na 150 stopinj Celzija 2 uri. Potem ga vzamemo iz pečice, previdno odstranimo iz olja in na hitro, z obeh strani, popečemo na ponvi, pri čemer uporabimo 1 žličko olja, v katerem se je kuhalo meso. Tako bodo prsa dobila hristljavo in okusno skorjico. V ponvi lahko poleg mesa popečemo še nekaj rezin limone.

Meso sem postregla na mladi špinači, ki sem jo le par minut pražila na nekaj olja, ki je ostalo od mesa, z dodatkom malo česna, soli in popra.

Enostavno. Okusno. Specialno.