Prav gotovo ste vsaj že slišali zanjo – za kombucho namreč. Malo manj gotovo pa je, da ste jo že poskusili. Verjamem. Čeprav drži, da je v zadnjem času postala to ena najbolj popularnih pijač – iz kategorije “super food”, da se razumemo. Meni jo je približala in priljubila moja hči, ki je kombucho vzljubila po tem, ko se ji je po pitju zelo uravnala prebava. Lahko rečem, da smo kombucho vzljubili prav vsi v družini, zato sem se priprave tega napitka, za katerega sicer v trgovini odšteješ 2 EUR za stekleničko (kar pomeni za našo družino 10 EUR na dan), lotila kar sama in tako sicer nekoliko ekstremno prikazano, prihranim kar 70 EUR na teden;-)

Kaj je kombucha?

Kombucha je fermentirani čajni napitek, bogat s probiotiki, C in B vitamini in živimi encimi. Kombucha deluje kot probiotik in spodbuja pozitivno delovanje črevesja, prebave – s tem povečuje odpornost imunskega sistema, pomaga pri uravnavanju telesne teže in utrujenosti, učinkovita je pri zaprtju in zniževanju krvnega tlaka pri bolnikih s hipertenzijo. Polega tega pa aktivno obnavlja naravno mikrofloro v želodcu, po jemanju antibiotikov ali drugih zdravil.

Gre za čaj (največkrat črni), ki je fermentiral ob prisotnosti kulture kombuche. Kvasovke in bakterije osnovno pijačo predelajo in v njej ustvarijo številne koristne snovi. Nastane osvežilna pijača, ki malce spominja na mošt in je praktično brez kalorij in sladkorjev. Kombucha vsebuje veliko organskih kislin, encimov, aminokislin in tudi nekaj alkohola. Alkohol nastaja kot stranski produkt med fermentacijo, a njegova vsebnost običajno ne preseže 1 %, zato je njegova vsebnost praktično zanemarljiva.

Kaj potrebujem za varjenje kombuche?
Potrebuješ SCOBY in začetno tekočino. Nato pa še pravi čaj in sladkor.

Kaj je SCOBY?
SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) je, kot že angleška kratica pove, mešanica bakterij in kvasa. To je tista “gobica”, ki plava po vrhu tekočine. In tudi glavni krivec, da kombucha nastane.

 

 

 

Kako kombucho pripraviti doma?

Enostavno!

SESTAVINE:

  • 1,5 litra vode
  • 80 g sladkorja (najbolje deluje kristalni)
  • 4 vrečke pravega ali zelenega čaja
  • 2 skodelici kombuča napitka (že fermentiranega, ki smo ga dobili skupaj s SCOBY)
  • 1 kultura kombuche – scoby
  • po želji za okus dodajamo limone, ingver, sok sveže stisnjenih malin

Oprema:

  • velik 5-litrski kozarec
  • gosta tkanina, s katero boste pokrili kozarec

PRIPRAVA:
Pripravimo čajno osnovo: zavremo vodo in v njej raztopimo sladkor. Dodamo čajne vrečke in jih pustimo namakati, dokler se čaj ne ohladi na sobno temperaturo.

Ko je čaj popolnoma ohlajen, mu dodamo že fermentiran čaj oz. napitek kombuche (to bo ustvarilo kislo okolje in preprečijo rast škodljivih bakterij v prvih dneh fermentacije).

Tekočino prelijemo v velik kozarec in vanjo nežno položimo scoby (pozor, z ničemer kovinskega, ampak s čistimi rokami!).

Kozarec prekrijemo z gosto tkanino ali papirnato brisačko, da preprečimo okužbo z mikroorganizmi iz okolja.

Tekočino pustimo fermentirati približno 10 dni na sobni temperaturi, stran od direktne sončne svetlobe. Dneve fermentacije lahko prilagajate po okusu – koliko imate radi kislost.

Iz sveže pripravljene kombuche s čistimi rokami odstranimo scoby in ga odložimo na čist krožnik. Od napitka odmerimo približno 1,5 dl fermentirane tekočine, ki jo bomo lahko uporabili za naslednjo pripravo.
Preostanek napitka shranimo v steklenice, ki jih hranimo v hladilniku. Okus lahko nadgradimo s sveže stisnjeno limono, prekuhanim ingverjem ali sokom sveže stisnjenih malin – takšna je meni najljubša, saj me spomni na meni najljubšo kupljeno kombucho – Isas kombucho.

 

 

 

Priporočam, da kombucho najprej preizkusite in se šele nato lotite priprave doma – če vam bo okus seveda všeč. V resnici ima nekoliko kiselkast vonj, okus pa je zelo prijeten in nadvse osvežilna je – odlična v mesecih, ki prihajajo. Pa še toliko zdravilnih učinkov ima, da je vredno preizkusiti.