Sem vam že kdaj povedala, kako zelo obožujem Pesto alla Genovese? Zagotovo sem. Ko sem objavila osnovni recept, pa ko sem ga skombinirala k telečjim zarebrnicam    ali pa kot piko na i tagliati...pa zagotovo bi se še kaj našlo. Celo “rezanci” s pestom so že bili na našem meniju – a takrat s stročjim fižolom – tudi odlična zadeva! Jed sicer izvira iz Ligurije, a ima za osnovo testenine – te sem jaz izpustila.

Bučkini rezanci (pa tudi rezanci iz kakšne druge zelenjave) so v zadnjih letih postali velik hit, fensi hrana, ki je precej priljubljena pri presnojedcih ali pa LCHF jedcih. Zame so tudi precej uporabni, saj lahko jem rezance z mojim najljubšim pestom, v katerih zagotovo ni sledu o glutenu. Jaz jih sicer rada prej nekoliko popečem, da dobijo bučke še boljši okus, lahko pa bi jih pustili tudi surove – a znajo biti precej dolgočasne.

SESTAVINE:

  • 4 bučke
  • oljčno olje
  • sol in sveže mlet poper
  • 2 stroka česna
  • pest pinjol
  • pest bazilike

PRIPRAVA:

Za izdelavo rezancev iz zelenjave si lahko kupite spiralni rezalnik, lahko pa rezance naredite tudi s pomočjo navadnega lupilca za zelenjavo. Na malo oljčnega olja popražimo rezance, jim dodamo strt strok česna in povse na koncu, ko se bučke že obarvajo zapečeno, solimo in popramo.

Pesto naredimo tako, da pinjole popražimo na suhi ponvi – toliko da zadišijo, jih damo v možnar ali pod palični mešalnik in zdrobimo. Dodamo baziliko, sol in poper, česen in naprej drobimo/miksamo. Ko nastane homogena zmes, prilijemo oljčno olje – lahko povsem po okusu, za občutek pa – jaz ga dodam slab deciliter.

Pesto prelijemo čez rezance in premešamo. Lahko si dodamo tudi parmezan – po želji in okusu.

 

Vsekakor poletna jed, ki je ne smete zamuditi 😉