pesto_2.jpg

Poleti, ko je bazilika v najlepšem in najopojnejšem razcvetu, enostavno morate narediti pesto ala genovese – pesto iz bazilike. To je tako enostavno in tako dobro, da se ne da opisati z besedami.

Vse, kar potrebujete je šop bazilike, dobra pest suho praženih pinjol, strok česna, sol, poper in dobro oljčno olje in seveda Parmezan ali pa Pecorino.

Najprej na teflonki brez vsega popražim pinjole – toliko da zadišijo in se rahlo obarvajo. Ko se ohladijo jih v možnarju strem in zmeljem. Med mletjem jim dodajam baziliko, česen in sol, ki poskrbi, da bazilika ohrani svojo prekrasno zeleno barvo.

pesto_1.jpg

Ko je zmes na pogled enotna in drobno mleta, začnem dodajati oljčno olje in mešam, dokler ne dobim homogene omake. Olja dodam po okusu in glede na to, za kaj bom pesto uporabila – za testenine ga lahko dam malo več, pri mesu pa mi paše, da ga je manj. Po okusu omako še malo popram.
Na tem koraku bi morala dodati še Parmezan ali pa ovčji Pecorino, ampak sama tega uporabim le pri testeninah, pa še to ga v testenine vmešam posebej. tako se izognem temu, da bi se mi sirasta omaka sprijela na dno posode in poskrbim, da je sir vmešan med testenine.

pesto_3.jpg

Ga imate radi?