Če imaš doma dobro paradižnikovo omako, imaš veliko možnosti, da z malo truda in časa spraviš skupaj odlično kosilo. Le kdo nima rad dobrih testenin? In povem vam, da so lahko eni špageti z navidez vsakdanjo paradižnikovo omako, vse prej kot vsakdanji. Lahko so ultra mojstrski.

Receptov za paradižnikove omake je na tisoče in lahko mi verjamete, da je tudi razpon okusnosti  teh zvarkov vsaj tako velik, če ne celo večji. Ko mi bo zmajkalo poleti pripravljenih omak, bom pozimi za pripravo omak kdaj uporabila tudi pelate iz pločevinke, a vedno bom kupila vsaj takšne, ki so bili biološko pridelani. Takrat bom dala večji poudarek kakovostnemu oljčnemu olju in uporabila bom klasične sopotnice takšnih omak: čebulo, česen, baziliko in čas. Pri paradižnikovih omakah je čas tisti, ki naredi veliko v prid okusa. Dlje ko bomo kuhali omakico, boljša bo.

Zato si jaz za moje paradižnikove omakaste shranke nekaj te dolge poti kuhanja prihranim tako, da paradižnike najprej pol ure pečem v pečici. To je začetna faza pečenih paradižnikov. Postopku, ki je opisan pri pečenih paradižnikoh sledim do faze, ko je potrebno paradižniku odstraniti olupek.

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_4.jpg

Za pripravo omake iz 4 kg paradižnika sem vzela 3 čebule, jih drobno sesekljala in na oljčnem olju popražila. Med praženjem sem dodala sesekljane 3 stroke česna, ščep zdrobljenih koriandrovih semen, zvezdnati janež in 2 klinčka. Zadevo sem rahlo posolila in dišalo je kot pri norcih;-)

Medtem sem drobno sesekljala olupljen paradižnik, ki med pečenjem spustil ogromno ene tekočine, ki sem jo seveda prihranila za kuho kakšne juhe, rižote ali česa podobnega.

Paradižnik sem dodala k čebuli, solila, poprala in dodala žlico balzamičnega kisa, žličko rjavega sladkorja, limonino lupinico (neškopljeno!), nekaj timijanovih lističev in lovorjev list.

Omako sem na majhnem ognju kuhala 2 uri ali pa še pol za povrhu. Poskušajte jo med kuho in se sami odločite, kdaj ima za vas dovolj intenziven okus, da boste z njo razturali že pri pripravi špagetov ali pa pri peki pice.

Če imate čas, lahko omako seveda skuhate vsakič sproti, a pozimi tega res ne priporočam iz tistih brezokusnih paradižnikov. Iz njih lahko samo čarovnija pričara takšen pravi okus, kot ga dobimo iz poletnih, na soncu ogretih paradižnikov.

Paradi%25C5%25BEnikova+omaka_1.jpg

Za posebne priložnosti pa si pripravim tudi omako iz popolnoma pečenih paradižnikov – pečenih do zadnje faze. Takrat pri kuhi uporabim samo čebulo, česen, oljčno olje – najprej v družbi samo teh, dokler ne zadišijo kilometer okrog, potem pa jim dodam še pečen, olupljen paradižnik, premešam in kuham kakšno urco. Ko se paradižnik dobro razpusti, ga samo še spiriram, dodam baziliko, soli in poper, še malo oljčnega olja in omaka za posebne priložnosti je nared.

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_8.jpg

 Kateri so pa vaši najljubši recepti za pripravo paradižnikovih omak?