Paradižnikove omake

Če imaš doma dobro paradižnikovo omako, imaš veliko možnosti, da z malo truda in časa spraviš skupaj odlično kosilo. Le kdo nima rad dobrih testenin? In povem vam, da so lahko eni špageti z navidez vsakdanjo paradižnikovo omako, vse prej kot vsakdanji. Lahko so ultra mojstrski.

Receptov za paradižnikove omake je na tisoče in lahko mi verjamete, da je tudi razpon okusnosti  teh zvarkov vsaj tako velik, če ne celo večji. Ko mi bo zmajkalo poleti pripravljenih omak, bom pozimi za pripravo omak kdaj uporabila tudi pelate iz pločevinke, a vedno bom kupila vsaj takšne, ki so bili biološko pridelani. Takrat bom dala večji poudarek kakovostnemu oljčnemu olju in uporabila bom klasične sopotnice takšnih omak: čebulo, česen, baziliko in čas. Pri paradižnikovih omakah je čas tisti, ki naredi veliko v prid okusa. Dlje ko bomo kuhali omakico, boljša bo.

Zato si jaz za moje paradižnikove omakaste shranke nekaj te dolge poti kuhanja prihranim tako, da paradižnike najprej pol ure pečem v pečici. To je začetna faza pečenih paradižnikov. Postopku, ki je opisan pri pečenih paradižnikoh sledim do faze, ko je potrebno paradižniku odstraniti olupek.

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_4.jpg

Za pripravo omake iz 4 kg paradižnika sem vzela 3 čebule, jih drobno sesekljala in na oljčnem olju popražila. Med praženjem sem dodala sesekljane 3 stroke česna, ščep zdrobljenih koriandrovih semen, zvezdnati janež in 2 klinčka. Zadevo sem rahlo posolila in dišalo je kot pri norcih;-)

Medtem sem drobno sesekljala olupljen paradižnik, ki med pečenjem spustil ogromno ene tekočine, ki sem jo seveda prihranila za kuho kakšne juhe, rižote ali česa podobnega.

Paradižnik sem dodala k čebuli, solila, poprala in dodala žlico balzamičnega kisa, žličko rjavega sladkorja, limonino lupinico (neškopljeno!), nekaj timijanovih lističev in lovorjev list.

Omako sem na majhnem ognju kuhala 2 uri ali pa še pol za povrhu. Poskušajte jo med kuho in se sami odločite, kdaj ima za vas dovolj intenziven okus, da boste z njo razturali že pri pripravi špagetov ali pa pri peki pice.

Če imate čas, lahko omako seveda skuhate vsakič sproti, a pozimi tega res ne priporočam iz tistih brezokusnih paradižnikov. Iz njih lahko samo čarovnija pričara takšen pravi okus, kot ga dobimo iz poletnih, na soncu ogretih paradižnikov.

Paradi%25C5%25BEnikova+omaka_1.jpg

Za posebne priložnosti pa si pripravim tudi omako iz popolnoma pečenih paradižnikov – pečenih do zadnje faze. Takrat pri kuhi uporabim samo čebulo, česen, oljčno olje – najprej v družbi samo teh, dokler ne zadišijo kilometer okrog, potem pa jim dodam še pečen, olupljen paradižnik, premešam in kuham kakšno urco. Ko se paradižnik dobro razpusti, ga samo še spiriram, dodam baziliko, soli in poper, še malo oljčnega olja in omaka za posebne priložnosti je nared.

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_8.jpg

 Kateri so pa vaši najljubši recepti za pripravo paradižnikovih omak?

14 komentarjev

 1. Anonimni 7. 9. 2011 at 8:32 - odgovori

  Živjo! Vaši recepti so mi noro všeč in vse kar sem do sedaj naredila je super uspelo. Ker je trenutno doma ogromno paradižnika, se malo ukvarjam s pripravo shrankov za zimo. Zanima pa me, kako je najbolje shraniti omako iz pečenih paradižnikov – ali jo zamrznem ali shranem v kozarčke?

  LP

 2. Gourmet forever 7. 9. 2011 at 15:26 - odgovori

  Živjo!

  Me veseli, da so vam recepti všeč in da vam uspevajo.
  Omako jaz shranjujem v kozarcih, paradižnik, ki ga pečem po tem postopku pa zamrznem v nizkih plastičnih posadah. Lp

 3. Zulejka 7. 9. 2011 at 20:28 - odgovori

  Ja tole se sliši krasno! Bo dišalo po poletju tudi v hladnem času ….

 4. mikstejp 8. 9. 2011 at 9:05 - odgovori

  Uh tole se sliši in izgleda super! Ta vikend bo dovolj časa, paradižnika tudi ne manjka, tako da se bom spravila k delu!
  Imam pa vprašanje, pečene zamrzneš v plastični posodici, kaj pa kozarce? hraniš v hladilniku? 🙂
  Lp, M.

 5. Gourmet 8. 9. 2011 at 21:31 - odgovori

  Kozarce hranim v leseni uti, ki je pozimi nekakšna imitacija kleti;-)

  Veselo na delo – res se splača! Mene še vedno srbi kakšne 10 kg…

 6. nina 12. 9. 2013 at 19:19 - odgovori

  Mmmm, sedaj se bom lotila shrankov. Ali daš omakco kar v mrzle kozarčke ali jih predhodno segreješ v pečici?In kje si kupila te čudovite kozarčke?

 7. Gourmet forever 12. 9. 2013 at 20:26 - odgovori

  Kozarčke prej segrejem v pečici. Kozarce pa se da kupiti v sparu, leclercu, pa sigurno še kje;-)

 8. nina 13. 9. 2013 at 17:45 - odgovori

  Super, hvala za odgovor:)

 9. Anonimni 16. 8. 2015 at 7:08 - odgovori

  Čudovit blog in čudovite jedi! Najboljša omaka, kar sem jih poskusila! Hvala!

 10. Katka Kranjc 31. 8. 2015 at 21:14 - odgovori

  Recepti, da se ti zmeša! 😉
  Ravnokar pečem paradižnike po vašem receptu, mmm, kako diši po celi hiši!
  Me pa zanima, kako lahko uporabim česen, ki se peče zraven. Ga lahko stisnem kar v to omako? Ker ko delam piščanca v pečici z neolupljenim česnom, je ta najboljši – kar cuzamo ga iz lupine 😛 . In mi je škoda tega zavreči … Hvala za odgovor!

 11. Gourmet forever 9. 9. 2015 at 6:40 - odgovori

  Tudi mi imamo radi pečenega. Po mojem ga lahko brez problema uporabiš;-)

 12. Suzana 15. 9. 2016 at 15:42 - odgovori

  Pozdravljeni,

  želela bi se vam zahvaliti za noro dober recept. Že ko sem videla sliko in opis recepta sem vedela da bo to super zadeva. Ko pa sem poskusila prvi kozarček z testeninami…..mmmmmm, nebeško dober okus. Se res splača. Zdaj razmišljam samo še o tem kje bom kupila še več domačega paradižnika (ker ga na našem vrtu žal ni več) in se znova lotim te božanske omake. Hvala!!!!

 13. Jadranka 7. 8. 2018 at 16:06 - odgovori

  Pozdravljeni!
  Mene pa zanima če odstranite semena paradižnika
  Lp

  Jadranka

  • Špela 8. 8. 2018 at 6:31 - odgovori

   Pozdravljeni, kakor kdaj – včasih, če želim imeti res gladko svilnato o mako, potem na koncu še precedim skozi sito. Ni pa nujno – res ne.

Napišite komentar

Culinary journey by me