Pečen losos in šparglji s holandsko omako

Losos+s+holandsko+omako_02.jpg

Res je, na vsaka dva dni kupim 2 kg špargljev in potem jih moramo vsak dan jesti vsaj v eni jedi. Sezona špargljev je kratka, približno en mesec v letu traja, in to takrat, ko druge sveže in lokalne zelenjave še ni prav dosti na izbiro, zato jih je vsekakor vredno izkoristiti sedaj.

Tole je še eno super lahko in zdravo kosilce, ki bo zagotovo všeč vsem – če pri nas kakšno stvar z veseljem pojesta oba otroka, potem bo zagotovo všeč tudi vsem ostalim. K lososu in špargljem se zelo poda holandska omaka ali omaka Hollandaise. Pa še hitro je vse skupaj pripravljeno.

Losos+s+holandsko+omako_01.jpg


SESTAVINE:

 • 4 lososovi fileji
 • 600 g zelenih špargljev
 • 4 rumenjaki
 • 150 g masla
 • polovica limone
 • oljčno olje
 • sol in poper

PRIPRAVA:

Špargljem sem odlomila olesenele dele in jih temeljito oprala. Za par minut sem jih skuhala v slanem kropu, stoječe pokonci, da so glavice kukale ven, da so ostale lepo čvrste. Vmes sem pripravila omako in popekla fileje lososa.

Lososove fileje sem solila in poprala ter jih z obeh strani popekla na žar ponvi na malo oljčnega olja. Najprej sem jih popekla na strani s kožo. To sem prej temeljito očistila in odstranila luske. Fileje sem pekla približno 4 do 5 minut na vsaki strani.

Za omako sem stopila 150 g masla, pobrala in zavrgla pene, ki so se naredile ter ga ohladila. 4 rumenjake sem stepla v kozici z dvema žlicama vode, da se je zmes nekoliko zgostila in obledela. Nato sem jo na rahlem ognju še naprej stepala, da se je še bolj gostila in tudi narastla je precej. Kozico sem odstavila in počasi dodajala ohlajeno stopljeno maslo (sirotko, ki je ostala na dnu sem zavrgla). Nato sem dodala še sok polovice limone in solila.

Šparglje sem odcedila, jih položila na krožnik, zraven položila file lososa in čez vse prelila holansko omako.

Noro dobro!

2 komentarja

 1. DB 8. 5. 2013 at 7:56 - odgovori

  Čista klasika. Brez tega pa res ne gre.

 2. Anonimni 10. 5. 2013 at 14:13 - odgovori

  Pri teh receptih me najbolj odbija losos. Vsakic ko v naših ribarnicah vidim zamaščene in že skoraj razpadle kose te dobre ribe me kar mine. Škoda, da pri nas ne dobivamo prvovrste ribe. Podobna zgodba je s tuno. Zadnjic sem skusal narediti "AHI tuno", vendar je bila tuna tako izjemno slebe kvalitete, da je romalo vse skupaj v smeti.

  Vse pohvale za vsebino na spletni strani. Kdaj bo knjiga 🙂 ?

Napišite komentar

Culinary journey by me