Presne tortice in sladice znajo biti precej “težke”, saj so v osnovi pripravljene z veliko oreščki, ki nadomestijo moko, jajca in še kaj. Tale tortica pa je presenetljivo lahka, saj je krema, ki predstavlja večinski del torte pripravljena popolnoma brez oreščkov. A nekaj jih vseeno mora biti – za dober okus. Zato so tokrat v tortnem dnu domači orehi, ki so res poskrbeli za maslenost “testa”. Pa še datlji so bili sveži, tako da je bil uspeh vnaprej zagotovljen.

 

 

 

SESTAVINE (premer 18 cm):

  • 300 g svežih datljev (lahko seveda tudi suhi)
  • 200 g orehov
  • 5 žlic presnega kakava
  • 50 g kakavovega masla
  • vanilija
  • 2 banani

PRIPRAVA:

Najprej namočimo datlje. Če imamo suhe, jih namakamo dlje časa, da se popolnoma zmehčajo. Le tako bomo lahko naredili gladko datljevo pasto. Po namakanju datlje namreč zmikasamo v gladko zmes, ki poskrbi za sladkobo sladice.

Za tortno dno zmešamo mlete orehe, 1 žlico kakava, 100 g datljeve paste in žlico stopljenega kakavovega masla. Z maso naredimo tortno dno, tako da jo z žlico naložimo na dno tortnega oboda ali na krožnik, okoli katerega namestimo prilagodljiv obod za torte. Z žlico dobro potlačimo maso, da se dodobra sprime skupaj.

Za kremo zmiskamo banani, dodamo preostali kakav v prahu, preostalo stopljeno kakavovo maslo, 1 žlico datljeve paste in zmiskamo v gladko zmes. Kremo nadevamo čez tortno dno in ohladimo, da se krema nekoliko strdi (krema na koncu ni pa povsem čvrsta, se jo pa da lepo rezati).

Za karamelo zmešamo preostanek datljeve paste z vanilijo – jaz uporabim postrgano vanilijevo palčko ali vanilijeva semena. S karamelo obložimo vrh torte in na koncu po vrhu naložimo še nekaj orehov – lahko pekanov, ker so tako fotogenični 😉

 

 

Sestavine za presne torte so res nekoliko dražje, vendar pa so tako nasitne, da že z majhno torto zadovoljimo veliko število ljudi  – posebej tistih, ki imajo kakšne omejitve pri hrani in tiste, ki pazijo, da ne uživajo sladkorja. Ja, vem – tudi datlji vsebujejo sladkor – vendar ni vsak sladkor sladkor 😉