Kdo je ne pozna? Slavne chefinje Ane Roš? Verjetno prav vsak, ki se lahko o kulinariki pogovarja izven fast foodovskega konteksta tipa burek, kebab, hamburger in čvapi-pleska scene. Seveda z vsem slednjim ni nič narobe, ampak vsaj za spremembo je dobro od časa do časa pogledati na drugo stran ograje in spoznati, kako okusne so lahko tudi povsem domače in preproste jedi, kot so na primer njoki.

Ta vikend je bil tak lep, imeli smo pravo sončno jesensko vreme, da bi bilo škoda dan zapraviti v kuhinji. Tole kosilo je bilo pripravljeno v le 15 minutah, če bi povsem upoštevala priporočila Ane, da so tile njeni njoki najboljši samo z maslom, bi s kuhanjem zaključili še prej, tako pa smo ujeli zadnjo priložnost za sveže gobe in jih pripravili z rumenimi lisičkami – tudi na maslu. Njoke so mi na dom dostavili kar iz Tuševe spletne trgovine Hitri nakup. Bolj enostavno ne bi moglo biti.

Ana Roš se povezala z lokalnimi pridelovalci hrane in nam v sodelovanju s Tušem ponudila premium izdelek, ki je izdelan iz povsem lokalnih sestavin po njeni recepturi. Njoki so po sestavi preprosti in po okusu unikatni, pripravljeni iz albuminske skute Mlekarne Planika. Njihovi edinstvenosti je Ana Roš dodala dve ključni sestavini, ki krepita strukturo in okus: pehtran in mak. Pehtran in skuta sta tako in tako moja najljubša kombinacija. Kosilo v le nekaj minutah bolj okusno ne bi moglo biti.

 

SESTAVINE:

  • 500 g skutnih njokov po recepturi Ane Roš (2 paketa)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 40 g masla
  • 1 šalotka
  • 100 g lisičk
  • malo timijana
  • sol in poper

PRIPRAVA:

Pristavimo vodo in jo zavremo.

V vmesnem času očistimo lisičke – če se le da samo oščetkamo – ne umivamo pod vodo, šalotko narežemo na tanke lističe.

Na maslu in oljčnem olju posteklenimo šalotko, dodamo gobe, timijan in jih na hitro popečemo. Na koncu solimo in popramo.

Ko voda zavre, jo solimo in vanjo stresemo zamrznjene njoke. Počakamo, da ti priplavajo na površino in od takrat jih kuhamo še 2 minuti in pol.

Njoke previdno poberemo iz vode in jih dodamo praženim gobam ter vse skupaj samo pretresemo – nič ne mešamo, da njoki ohranijo lepo obliko.

 

Hitreje in okusneje ne gre!