Polnjeni+jaj%25C4%258Devci_4.jpg

Kot vsaka druga stvar, tudi jajčevci niso vsi “the” jajčevci. Lahko so puhasti, polni semen, grenki… in takšnih se izogibam. Imam pa srečo, da živim na podeželju in da sem v sosednji vasi odkrila mlado vrtnarko – zelenjavarko, ki me je to poletje res dobro zalagala s poletno zelenjavo in kar mi je najbolj všeč je to, da je zelo fleksibilna in odprta ženska.

Tako je med drugim takoj prepoznala, da imam rada majhne, čvrste vijoličaste plodove, s svetlečo, zdravo povrhnjico, ki kar sije od zdravja. Iz teh se da narediti prave kulinarične užitke. Ob kombinaciji paradižnika, mete in sira pa je kombinacija popolna.

 

Polnjeni+jaj%25C4%258Devci_2.jpg

Jajčevce sem najprej kar cele pekla v pečici, na ful, kakšne slabe pol ure. Nato sem jih prepolovila, nekoliko izdolbla, a veliko ni bilo potrebno, saj so kar precej upadli. Nadevala sem jih z eno od paradižnikovih omak, v katero sem zamešala pest mete in po okusu še dosolila.

Polnjeni+jaj%25C4%258Devci_3.jpg

 

Nadevane in v namaščen pekač zložene jajčevce sem pekla še 20 minut pri 180 ° C. Potem sem jih potresla še z naribano mozzarelo in parmezan ter potisnila v pečico še za 10 minut, da se je sir lepo stopil in rahlo zlatorjavo obarval.

Polnjeni+jaj%25C4%258Devci_5.jpg

Nekaj jajčevcev pa sem samo prepolovila, posolila, natrla s česnom in potresla s parmezanom. Poleg se je seveda krasno podala paradižnikova omaka. Oboji so bili krasni, a zame zmagovalna kombinacija je paradižnik, meta, sir.

To so bili verjetno zadnji domači jajčevci za to leto. A se veselim vseh jesensko-zimskih pridelkov, ki nas čakajo v prihodnjih mesecih.