Solata iz soparjenih jajčevcev

Solata+malancan01.jpg

Pred desetimi, petnajstimi leti ni bi nikoli, niti na misel mi ni prišlo, da bi malancane jedla kako drugače kot v obliki ocvrtih kolobarčkov ali pa pogojno v kombinaciji paradižnika, paprike in sira, pri čemer mi je bil vse preostali del bistveno okusnejši od potemnelega sluzastega mesa s pečkami. A to se je začelo počasi spreminjati, ko sem začela eksperimentirati v kuhinji in sama spoznavati pristne okuse sestavin, za kater včasih ne bi posebej z veseljem odpirala ust.

A soparjeni jajčevci – to me še pred nedavnim ne bi prepričalo. In vesela sem, da sem se odločila žrtvovati nekaj luštkanih, svetlečih, bejbi jajčevcev in malo mojega časa za še en eksperiment. Eksperiment, ki je uspel na celi črti. Eksperiment, ki četudi to ne bo več, bo še kdaj na našem jedilniku. Še velikokrat. V njem so se namreč ti prečudovito obarvani sadežo pokazali v čisto novi luči. Za svojo odličnost ne potrebujejo olja, ki ga sicer tako radi pijejo, ampak je dovolj samo pravilen pristop in rezultat je odličen.

Solata+malancan02.jpg

Majhne jajčevce sem po dolgem prerezala na polovico in jih 15 minut soparila s prerezano stranjo navzdol. Nato sem jih narezala na manjše kose in prelila z dresingom iz 4 žlic sojine omake, 3 žlic čilijeve sladke omake, 3 žlic sezamovega olja, 2 sesekljanih čilijev, sesekljane mlade čebule, 2 žličk sladkorja, lupinice in soka ene limone, bazilike, mete, rumenih zeleninih listov, soli in popra.

Solata+malancan03.jpg

Solato sem dobro premešala in takoj postregla, čeprav je dobra tudi popolnoma ohlajena. Je pa fino, da dresing umešaš med melancane še ko so topli, da se okusi lažje vpijejo. Morate poizkusiti, da boste verjeli, kar se na prvi pogled sliši res čudno, je v tem primeru vrhunsko.

1 komentar

  1. Mojcika 31. 10. 2014 at 7:48 - odgovori

    Bom poskusila, malancani so pri meni celo poletje nepogrešljivi in so skoraj dnevno na jedilniku. Pa ne ocvrti!:) Še posebej so mi všeč tisti ta podolgovati. Nekoč bi pa rada naredila vložene in da bi bili tako dobri, kot so tisti pri Ostrouški.

Napišite komentar

Culinary journey by me