Ri%25C5%25BEota+z+arti%25C4%258Dokami_1.jpg

Se opravičujem takoj na začetku – uporabljam franconsko tipkovnico, tako da naših kljukic na č, ž, š-jih ni. Bom uredila ob prihodu domov(očitno sem to nalogo doma pridno opravila).

Pa še nekaj – pripravljanje hrane na Korziki in vsi prispevki, ki bodo temu sledili, so pripravljeni v odprti kuhinji, po raznih kampih, na plinskem Camping gaz gorilniku, brez hladilnika, s pomanjkanjem primernih posod, delovnih površin in fensi krožnikov, zato mi prosim lepo oprostite, če fotke ne bodo ravno dih jemajoče. Moj mož se sicer zelo trudi, da bi v objektiv ujel vsaj približek tistega, kar smo okušali, a nekaj boste pač morali verjeti na besedo.

Tole zadevo z artičokami sem morala sprobati, saj me je Napotov prispevek o Univerzalizaciji umetniskih svinj dovolj zintrigiral, da sem tu na Korziki našla sveže articoke in jih uporabila za rižoto. Sicer sem jih iskala že pred odhodom na dopust celo na ljubljanski tržnici, pa so me primorski zelenjavni dilerji gledali tako zabodeno, da nisem vedela, ali je z mano kaj narobe, ko sredi junija sprašujem po articokah…

Bilo je kar nekaj dela s temi lepimi rozicami, a mi ni žal. Končni izdelek je bil božanski.

Ri%25C5%25BEota+z+arti%25C4%258Dokami_2.jpg

Torej, artičoke sem očististila vseh trdih, zunanjih delov, notranjega mufla in vseh ostalih priteklin, ki bi utegnile skaziti končni izdelek. Takoj, ko sem obračunala s prvo, sem jo pomočila v olimonjeno vodo, da sem preprečila oksidacijo in rjavino, ki bi zaradi te nastala.

Ko sem obračunala z vsemi, sem jih dala kuhati v 2 dl belega lokalnega vina in še dvakrat toliko vode. K temu sem dodala peteršilj, sol, poper in oljčno olje, nato pa kuhala do mehkega.

V vmesnem casu sem pripravila rižoto – na enak nacin kot kuham vse rižote.

Pred koncem kuhanja rižote, ko so bile artičoke ravnopravšnje, sem jih narezala na manjše kose in jih dodala rizoti.

Pomljaskali smo jo kot za stavo in raje ne povem, iz koliko riža sem jo pripravila. Itak mi ne bi verjeli…

Ri%25C5%25BEota+z+arti%25C4%258Dokami_3.jpg