Bu%25C4%2587ni+cvetovi_7.jpg

Že nekaj časa sem si želela poskusiti polnjene bučkine cvetove, a ne ocvrte kot je to najpogosteje uporabljeno. Obstaja kar nekaj receptov za cvrtje iz bučkinih cvetov, a tale je zame. Prepričana sem, da bo jed všeč tudi vam in priporočam, da jo poskusite narediti sedaj, ko je sezone bučk in so cvetovi  praktično na dlani.

Bu%25C4%2587ni+cvetovi_1.jpg

Za ta recept bi morala uporabiti bučkine cvetove, na katerih so že zametki bučke – torej ženske plodove. A ker sem v zadnjem hipu izvedela, da ravnopravšnjih tisto jutro ni bilo, sem jed poskusila narediti kar z moškimi. Lahko rečem, da so se precej dobro obnesli.

Bu%25C4%2587ni+cvetovi_2.jpg

Cvetu sem najprej odstranila pestič, ki bi sicer jed grenil. Za nadev sem uporabila 200 g fileja osliča (svežega), ki sem ga narezala na majhne koščke, zmešala s polovico beljaka in solil. Vse skupaj sem dala v zamrzovalnik – toliko, da se je rahlo namrznila. Prav tako sem dala namrzniti 1,5 dl sladke smetane. hlajeno ribjo zmes sem na hitro zmiksala in postopoma dodajala smetano. Ko sem dobila gladko, svetlečo maso, sem jo še nekoliko osolila in oplemenitila z limoninim sokom.

Nadev sem izgotovila tako, da sem vanj vmešala še 100 g na majhne koščke narezanih kozic in 50 g obarjenih in na koščke narezanih bučk, korenja in pora.

Z dobljenim nadevom sem s pomočjo slaščičarske vrečke napolnila bučkine cvetove.

Pekač sem namazala z maslom, potresla z nasekljano šalotko in vanj zložila nadevane bučkine cvetove. Zalila sem z 2 dl ribje osnove in 1 dl suhega belega vina. Pekač sem pokrila z alu folijo in pekla 15 minut pri 220° C.

Bu%25C4%2587ni+cvetovi_4.jpg

Medtem sem pripravila ribjo smetanasto omako in dušen paradižnik. Za omako sem na majhnem ognju na maslu steklasto pražila sesekljano čebulo, dodala 1 olupljen in narezan paradižnik brez semen in vse skupaj na kratko popražila. Potem sem solila, prilila 3dl ribje osnove, 2 dl suhega belega vina in tekočino pokuhala na polovico. K temu sem dodala 3 dl smetane, oprala in še nekoliko pokuhala. Omako sem pretlačila z paličnjakom. Tik preden sem mako postregla sem prilila še sok polovice limone in 50g ohlajenega masla.

Za dušen paradižnik sem uporabila 200 g olupljenega in sesekljanega paradižnika brez semen, ki sem ga podušila na oljčnem olju, osolila, poprala in pokapala z limoninim sokom.

Bu%25C4%2587ni+cvetovi_5.jpg

Jed sem postregla tako, da sem na sredo krožnika razdelila dušen paradižnik, okoli njega pa razporedila bučkine cvetove, ki sem jih prelila z ribjo omako.

Bilo je vredno truda in prepričana sem, da bo nekaj podobnega – morda z drugačnim nadevom, kmalu spet na naši mizi.

Bu%25C4%2587ni+cvetovi_6.jpg

Ste že polnili bučkine cvetove? Ste jih že jedli? Imate kakšen predlog za nadev?