portugalske+kremne+tortice_2.jpg

Portugalska. Nisem še bila, pa me zelo mika. Všeč mi je podnebje, narava, jezik, pa tudi kulinarika. Čeprav se mi zdi, da pri nas ne poznamo ravno veliko njihovih jedi, morda je še najbolj znano vino portovec.

Portugalci so znani predvsem po polenovki na tisoč in en način, vampih, zeleni juhi in po toastu z mesom in prelitim z omako iz piva. Pa tudi nekaj sladic je tradicionalno njihovih, tale tu pa je nastala kot posledica šolskega projekta evropska vas – predstavitev Portugalske, vključno z njihovo kulinariko.

Zdi se mi, da je podoben recept zapisan tudi v eni od Oliverjevih knjig, a ravno te nimam doma. Pa jo bom našla, saj me prav zares zanima, kakšna je njegova verzija. Ampak tale tu ni slaba, vam rečem. V bistvu gre za listnato testo, v katerega je zapečena vanilijeva krema. To res ne more biti slabo, kajne?

Najprej krema, ki vzame največ časa. V posodi sem zmešala 8 rumenjakov (JUPI, beljaki ostanejo – se že veselim peke francoskih makronov), 6 žlic sladkorja, 4 žlice ostre moke, ščepec soli ter malo (50 ml) mleka, da je zmes postala gladka. 8 dl mleka, 120 ml smetane, 1 cimetovo palčko, limonino lupinico in strok vanilije (prerezan na pol in postrgan) sem dala v posodo in na štedilnik ter počasi segrevala.

V mlečno mešanico sem počasi prilivala jajčno zmes in ves čas mešala. Kremo sem kuhala na zmernem ognju, približno 10 minut, s tem da krema ne sme prehitro zavreti. Ko je bila gosta kot puding, sem jo odstavila in pokrila s folijo, da se na njej ni naredila skorjica.

Potem sem ploščo listnatega testa potresla s cimetom in jo zavila kot palačinko, ki sem jo potem rezala na približno 2 cm kose. Te sem razvaljala v krog in s testom obložila namaščene luknje v pekaču za mafine.

Testne skodelice sem nato napolnila s kremo in jih pekla 20 minut na 220 stopinjah Celzija oz. dokler se ni na vrhu kreme naredila lepa zlato rjava skorjica.

Mmmmmmmmm, bo treba na Portugalsko, da sprobamo še original.

portugalske+kremne+tortice_1.jpg