Lahek in puhast cheesecake s čokolado – brez glutena, LCHF

Po polovici preplesane noči in drugi polovici vožnje na Pelješac, sva se s prijateljico ustavili v Orebiču na kavi. Ker se je oglasil tudi želodec, na morju pa je še posebej značilno, da lahko zjutraj na hitro poješ le z glutenom in transmaščobami polne pekarske izdelke, se mi je prikazala Marija ob pogledu na lokal, kjer prodajajo domače in v veliki meri tudi brezglutenske izdelke. Moram prizanti, da je malancana parmigiana prav slastna tudi za zajtrk. A ker me je mikala tudi skutna torta, v kateri so se skrivali čokoladni koščki in je bila seveda brez glutena, in ker se samo enkrat živi, je šla tudi ta z mano. In bila je odlična! Tako dobra, da sem si rekla, da jo bom poskusila pripraviti tudi doma. A nisem mogla čakati na to, da se vrnemo domov, zato sem jo prvič pripravila kar tam, v nekakšni prenosni pečici, podobni bobnu pralnega stroja. Sedaj, ko smo se vrnili domov, pa sem se zadeve lotila ponovno in celo izboljšala recepturo. Po želji jo lahko pripravite tudi z nadomestkom sladkorja in takoj ustraza pogojem prehranjevanja LCHF. V vsakem primeru pa ni potrebno dodajati veliko sladkorja.

 

SESTAVINE (model premera 22 – 24 cm):

 • 6 jajc
 • 500 g polnomastne skute
 • 200 g kremnega sira
 • 150 g temne čokolade (najmanj 80 % kakavovih delov)
 • 80 g sladkorja (ali nadomestka, npr. Sukrin)
 • limonina lupinica ene bio limone
 • maslo za namastitev modela

 

PRIPRAVA:

Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake stepamo s sladkorjem, da zmes naraste in postane lepo svetla in puhasta. Dodamo jim skuto in kremni sir ter vse skupaj previdno premešamo. Dodamo sneg in ročno umešamo. Čokolado naribamo ali sesekljamo na manjše koščke in jih na hitro, skupaj z limonino lupino, umešamo v skutno zmes.

Tortni model premažemo z maslom in napolnimo z zmesjo. Pečemo 45 minut pri 160 stopinjah Celzija. Ohladimo in po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

Tako okusno in tako enostavno. Se vam ne zdi?

3 komentarji

 1. Senka 10. 7. 2017 at 11:48 - odgovori

  Zanima me katero skuto in kateri kremni sir si uporabila, izgleda namreč zelo mamljivo…

  • Špela 10. 7. 2017 at 12:40 - odgovori

   Jaz sem uporabila domačo skuto, kremni sir pa ABC. Skuto po želji – lahko je pasirana (a naj bo polnomastna), od ostalih kupljenih pa je meni zelo dobra od Pomurskih mlekarn, pa tudi Zelene doline.

 2. Roni 13. 7. 2017 at 18:42 - odgovori

  Zivijo, sem naredila in je odlicna, socna, naslednji dan iz hladilnika nam je bila se boljsa… Izgled je bil sicer dalec od torte, pa nic hudega;-)

Napišite komentar

Culinary journey by me