Danes praznujem rojstni dan. Šesti. Ampak seveda ne moj rojstni dan, pač pa rojstni dan mojega bloga, za katerega sem prvo objavo napisala točno pred 6. leti. Se še spomnite paelle, ki me je rešila ob prihodu obiska? Od takrat naprej smo vsako leto obeležili tako, da je na večerjo prišel nekdo od mojih zvestih bralcev. Zato se mi zdi edino primerno, da tudi letos naredim tako, čeprav se, po resnici povedano, precej ubadam z vprašanjem, ali sploh nadaljevati to pot pisanja kulinaričnih doživetij. In če sem iskrena še naprej, se še nisem odločila. Ko bo odločitev za ali proti dovolj zrela, bo že prišel znak, ki bo pomagal pri tem, kam se bo povesil jeziček na tehtnici.

Ne bom utrujala s statistiko, a sem že zaradi poklicne deformacije morala malo pokukati tudi na Google Analytics, ki pravi, da je imela moja stran več kot 2 mio ogledov, kar me hočeš nočeš spomni na tistih 2 mio prebivalcev, ki jih ima naša ljuba Slovenija. In še vedno, kot zmeraj, je najbolj bran recept za Makovo tortico z jogurtovo panna cotto in malinovim želejem.

Kdo si želi na večerjo? K Špeli iz Culinary journey by me? Tisti, ki si želite, pustite komentar na blogu ali pa na FB strani in vanj zapišite razlog, zakaj bi izbrala ravno vas. Zakaj? Zato, ker rada spoznavam zanimive ljudi. Če me bo vaš komentar toliko pritegnil, da si bom ravno vas želela spoznati, se kmalu vidimo na večerji. Časa imate do 30. 3. 2017, do 24.00.

Zdaj pa k sladici, ki je ravno primerna za ta dogodek, saj je nekoliko posebna in slavnostna.

Boljše kombinacije se v danem trenutku ne bi mogla spomniti. Pistacije in pomaranče me vedno spomnijo na mojo predrago Sicilijo, mete pa je v kremi le toliko, da ti da misliti, da doda dimenzijo. Skupaj je prava poezija.

 

SESTAVINE:

 • 2 jajci
 • 1 beljak
 • 5 žlic mletih pistacij
 • 4 žlice sladkorja
 • 1 dl smetane
 • 200 g bele čokolade
 • vejica sveže mete
 • lupinica 2 neškropljenih pomaranč
 • 200 g mascarponeja
 • sok 2 pomaranč
 • 2 lista želatine
 • pest pistacij

 

 

PRIPRAVA:

Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjaka stepemo s tremi žlicami sladkorja, tej mešanici umešamo mlete pistacije, na koncu pa previdno umešamo še sneg. Maso vlijemo na pekač, pogrnjen s peki papirjem in pečemo 15 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Smetano in meto pristavimo na štedilnik in počasi segrejemo do vretja. Pustimo rahlo vreti par minut, pri čemer pazimo, da smetana ne uide čez kozico. Čokolado nalomimo na manjše koščke in jo prelijemo s smetano, ki smo ji predhodno odstranili meto. Premešamo, da se čokolada povsem stopi in pustimo ohladiti. Dodamo naribano pomarančno lupino in mascarpone in dobro ohladimo.

Iz pomaranč izstisnemo sok in ga z žlico sladkorja segrejemo do vretja. Želatino namočimo v hladni vodi, ožamemo in umešamo v vroč pomarančni sok. Vlijemo na pekač, ki smo ga pogrnili s plastično folijo in pustimo v hladilniku za nekaj ur, da se dodobra strdi.

Sladico postrežemo tako, da na krožnik nadrobimo nekaj biskvita, dodamo 2 žličnika kreme iz bele čokolade, nekaj kroglic pomarančnega želeja, po vrhu pa potresemo s sesekljanimi pistacijami.

 

 

Torej, čakam na vaše komentarje – najbolj zanimivi bodo najbližje nagradi….