Frtajla s sparglji2_web

Opažam, da veliko ljudi sploh ne kuha več. Tudi tistih, ki imajo družine ali pa celo majhne otroke. Ali pa če že, pripravijo kar kakšno že pripravljeno in zamrznjeno jed. Verjetno tudi juhe iz vrečke še vedno zasedajo globoke krožnike prenekaterega gospodinjstva, sicer jih ne bi še vedno prodajali in še več, celo oglaševali. Koliko takšnih juh je potrebno prodati, da si lahko proizvajalec privošči stroške televizijskega oglaševanja! Če zanemarimo okus, kakšna je sploh hranilna vrednost takšne juhe za razvijajočega otroka. Otroka, ki raste, otroka, ki se mu razvijajo možganske celice. Če možgani dobijo vse od beljakovin, glukoze, esencialnih maščobnih kislin do vitaminov, mineralov in zadostne količine vode, so v vrhunski formi. Kaj pa, če ne?

Tudi vloga vitaminov in mineralov ni zanemarljiva za razvoj možganov. Od vitaminov skupine B potrebujemo zlasti vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12 in folno kislino. Vse to dobimo v rdečem mesu, pivskem kvasu, polnovrednem žitu … Folna kislina se nahaja predvsem v križnicah, temnozeleni listnati zelenjavi, korenju, marelicah, melonah, bučah, avokadu in fižolu. Vitamini A, C in E pa so kot antioksidanti pomembni za ohranjevanje spomina. Raziskave kažejo, da so bili otroci zaradi pomanjkanja cinka počasnejši v razmišljanju. Tisti, ki so imeli premalo magnezija, pa so se hitro utrudili. Magnezij namreč spodbuja pretvorbo ogljikovih hidratov v glukozo, v hrano za možgane. Železo je odločilno za dolgoročni spomin, bor pa spodbuja kratkoročni spomin. Za možgane so pomembni še: mangan, natrij, kalij, kalcij in tudi fosfor. In če vsega tega v prehrani ni?

Zato se pri nas zares trudimo, da jemo kar se da sezonsko in lokalno predelano hrano, da sami kuhamo in pripravljamo hrano iz kar se da nepredelanih sestavin. Trudimo se, da bi naše telo spoštovali in pazili, kaj mu vnašamo kot gorivo. In seveda se trudimo, da bi ob tem razvajali tudi brbončice. In to je zmaga!

Ne vem, kako je z vami, a pri nas so trenutno šparglji dnevno na jedilniku. Včasih že za zajtrk, včasih za kosilo, pa tudi za večerjo. In tale frtajla je jed, ki si jo lahko privoščimo za pozen zajtrk, za hitro pripravljeno kosilo ali pa za večerjo, če se nas želodček glasno oglaša, da je lačen. Jed, ki je pripravljena v 15 minutah! In jed, ki jo lahko pripravi prav vsakdo! Simpl k pasulj 😉

 

SESTAVINE:

  • 300 g špargljev
  • 2 mladi čebuli
  • šopek pehtrana
  • šopek mete
  • 30 g masla
  • 50 ml smetane
  • 7 jajc
  • 50 g sira (parmezan, dimljeni sir, mozzarella)
  • sol in sveže mlet poper

PRIPRAVA:

Zelenjavo in začimbnice operemo. Špargljem odstranimo spodnji, oleseneli del in jih narežemo na dolžine približno 3 cm. Čebulo narežemo na manjše kolutke. Začimbnice grobo  sesekljamo. Jajca razžvrkljamo skupaj s smetano. Na ponvi razpustimo maslo in na njem najprej na hitro posteklenimo mlado čebulo, nato pa ji dodamo šparglje in jih na hitro popečemo. Prilijemo jajca, solimo in popramo, pokrijemo s pokrovom in pustimo, da jajca zakrknejo. S kuhalnico jim lahko malo pomagate, tako, da podrgnete po dnu, da se nezakrnjena jajca razlijejo nižje, na dno ponve. Potresemo s sirom, še malo pokrijemo s pokrovko, da se sir razpusti, nato pa po vrhu frtajle potresemo še pehtran in meto.

 

Frtajla s sparglji3_web

 

Katera je pa vaša najljubša jed s šparglji? Jih imate radi?

In kaj menite o mojem uvodnem delu? Se vam zdi pomembno, s čim hranite svoje telo in telesa svojih otrok?