Domača nutela

 Ne vem, kako je pri vas, a jaz imam vsako leto težave s tem, kaj za božič podariti najbližjim, sploh odraslim. Poleg tega pa tudi sovražim (pa naj se ta beseda sliši še tako grozno, negativno, ostro, a je res) prednovoletno evforijo, ki je decembra v trgovskih centrih neizbežna. Tudi, če en dan dopusta namenim temu, da se bom v dopoldanskem času izlizala z nakupovanjem brez občutka, da bo jutri konec sveta, se tej gneči v tem mesecu žal ne morem izogniti. In ja, sovražim gnečo, sovražim kraje, kjer se tere ljudi in sovražim tudi iskanje daril ob poplavi ponudbe, ki je na trgu. Povsem razumem otroke, ki se zafrustrirani mečejo po tleh trgovin z igračami, saj drugače niti ne more biti. Kako naj se otrok udobno počuti, obkrožen z milijoni igrač in če mora izmed vseh izbrati prav eno samo. Ali pa še huje, če mora zanjo najprej pisati enemu od dobrih mož.

Zato raje darilca izdelam kar sama, saj sem prepričana, da je v njih skrita veliko večja vrednost. Konec koncev pa so tudi veliko bolj uporabni. Le kdo bi se branil dobrot, ki so nastale z ljubeznijo in z uporabo karseda kakovostnih sestavin.

Če ne veste, kaj bi lahko pripravili, vam ponujam nekaj idej:

Temna čokolada z dodatki, kandiran ingver, kandiran mango – zelo všečna darilca, ki jih prav enostavno in hitro pripravimo.

Božični karamelizirani mandlji s cimetom me vedno spomnijo na prednovoletni Dunaj z mojim dragim… In kako dišijo!!! Zapakirani v cart kozarčku so res lepo darilo.

Mandljevi piškoti s kakavom in čokolado so za pripravo eni najbolj enostavnih piškotov. Pa tako dobri! Zaviti v vrečko celofana s trakcem so kot nalašč za sladkosnedega prijatelja.

Čokoladni fudge s pistacijami – v kozarcu je zelo posrečeno darilce.

Cimetove zvezdice brez moke, iz samih mandljev in cimeta so zame nekaj, kar mora biti na mizi za božič. Cimetove zvezdice so vonj po božiču. A pozor! Ko jih začnem jesti, težko nehaš;-)

Kupčki praženih oreščkov s čokolado – meni najljubša kombinacija.

Za vse ljubitelje marcipana bo tole zadetek v polno – marcipanovi čokolatini.

Domači čokoladni pralineji so estetsko dovršeni, po okusu pa premagajo marsikatere profi izvedbe…

Vanilijevi makroni s čokolado so francoska klasika, s katero boste navdušili prav vsakogar. Morda je res potrebno nekoliko več spretnosti, velikokrat pa tudi sreče, a ko uspejo….nebesa!

Za vse paleo jedce, tiste, ki pazijo na zdravo hrano, brez umetnih dodatkov, je tale presna čokolada, posebej če je z dodatkom lešnikov okusna, da bi jo vikal. Obdarovanec se bo čudil, kako vam je uspalo narediti tako dobro in tako zdravo čokolado. Povsem brez greha je;-)

O, marcipanovi rogljički z mandlji in čokolado! Lepi in nebeško dobri! Brez glutena!Kaj menite? Bi se našlo kaj za vas? Bi se lotili kakšnega domačega okusnega darila? Kaj pa vi najraje podarite?