Okusna, doma pripravljena božična darila z dušo

Domača nutela

 Ne vem, kako je pri vas, a jaz imam vsako leto težave s tem, kaj za božič podariti najbližjim, sploh odraslim. Poleg tega pa tudi sovražim (pa naj se ta beseda sliši še tako grozno, negativno, ostro, a je res) prednovoletno evforijo, ki je decembra v trgovskih centrih neizbežna. Tudi, če en dan dopusta namenim temu, da se bom v dopoldanskem času izlizala z nakupovanjem brez občutka, da bo jutri konec sveta, se tej gneči v tem mesecu žal ne morem izogniti. In ja, sovražim gnečo, sovražim kraje, kjer se tere ljudi in sovražim tudi iskanje daril ob poplavi ponudbe, ki je na trgu. Povsem razumem otroke, ki se zafrustrirani mečejo po tleh trgovin z igračami, saj drugače niti ne more biti. Kako naj se otrok udobno počuti, obkrožen z milijoni igrač in če mora izmed vseh izbrati prav eno samo. Ali pa še huje, če mora zanjo najprej pisati enemu od dobrih mož.

Zato raje darilca izdelam kar sama, saj sem prepričana, da je v njih skrita veliko večja vrednost. Konec koncev pa so tudi veliko bolj uporabni. Le kdo bi se branil dobrot, ki so nastale z ljubeznijo in z uporabo karseda kakovostnih sestavin.

Če ne veste, kaj bi lahko pripravili, vam ponujam nekaj idej:

Temna čokolada z dodatki, kandiran ingver, kandiran mango – zelo všečna darilca, ki jih prav enostavno in hitro pripravimo.

Božični karamelizirani mandlji s cimetom me vedno spomnijo na prednovoletni Dunaj z mojim dragim… In kako dišijo!!! Zapakirani v cart kozarčku so res lepo darilo.

Mandljevi piškoti s kakavom in čokolado so za pripravo eni najbolj enostavnih piškotov. Pa tako dobri! Zaviti v vrečko celofana s trakcem so kot nalašč za sladkosnedega prijatelja.

Čokoladni fudge s pistacijami – v kozarcu je zelo posrečeno darilce.

Cimetove zvezdice brez moke, iz samih mandljev in cimeta so zame nekaj, kar mora biti na mizi za božič. Cimetove zvezdice so vonj po božiču. A pozor! Ko jih začnem jesti, težko nehaš;-)

Kupčki praženih oreščkov s čokolado – meni najljubša kombinacija.

Za vse ljubitelje marcipana bo tole zadetek v polno – marcipanovi čokolatini.

Domači čokoladni pralineji so estetsko dovršeni, po okusu pa premagajo marsikatere profi izvedbe…

Vanilijevi makroni s čokolado so francoska klasika, s katero boste navdušili prav vsakogar. Morda je res potrebno nekoliko več spretnosti, velikokrat pa tudi sreče, a ko uspejo….nebesa!

Za vse paleo jedce, tiste, ki pazijo na zdravo hrano, brez umetnih dodatkov, je tale presna čokolada, posebej če je z dodatkom lešnikov okusna, da bi jo vikal. Obdarovanec se bo čudil, kako vam je uspalo narediti tako dobro in tako zdravo čokolado. Povsem brez greha je;-)

O, marcipanovi rogljički z mandlji in čokolado! Lepi in nebeško dobri! Brez glutena!Kaj menite? Bi se našlo kaj za vas? Bi se lotili kakšnega domačega okusnega darila? Kaj pa vi najraje podarite?

4 komentarji

 1. TinaF 9. 12. 2015 at 17:51 - odgovori

  super ideje, kakšno sem tudi že uporabila, bravo;)

 2. VANJA 9. 12. 2015 at 19:35 - odgovori

  Super ideje. Tudi jaz sovražim to prednovoletno nakupovalno euforijo. Žal mi je vsake minute, ki jo moram potrošiti v trgovskem centru, a žal moram nekaj malega časa tako kot ti tudi jaz žrtvovati. In tudi sama najraje podarjam doma narejene izdelke.

 3. Vladuška 10. 12. 2015 at 7:44 - odgovori

  Kakorkoli obožujem predbožični čas, pa v to tudi pri meni ne šteje evforija v trgovinah. Tako da ponavadi nakupe opravim v začetku decembra. Večino daril pa tako izdelam sama in te tvoje ideje bodo zagotovo marsikomu v pomoč. Moj božič je glede daril za to leto rešen, juhu. Vse mi je uspelo. Nikoli namreč nisem prepričana, če mi bo, ker vedno preizkusim kaj novega 🙂

 4. Anita 14. 12. 2015 at 11:58 - odgovori

  Mmmm, mnjam. Vse bi. 🙂
  Praženi mandlji, so že standard. Tudi medenjaki "padejo" vsaj enkrat v sezoni.
  Mandljevi kupčki s čokolado, so že dolgo na seznamu,..

  Sicer si pri nas pa že dolga leta podarajamo samo še čas, v smislu prazničnih kosil ali večerji nekje zunaj, kjer nas drugi strežejo mi pa poskušamo nadoknaditi vse kar nam je med letom ušlo. In kakšna takšna mala pozornost seveda. Trgovin se pa na daleč izogibamo.

Napišite komentar

Culinary journey by me