Tale zavitek v resnici ni zavitek, saj ni zavit, ampak je zložen v pekač, tako, da nadev nima kam uiti med zavijanjem. Zato bi lahko morda rekli, da gre za štrudl zloženko ali kaj podobnega. Kakorkoli – najbolj pomembno je to, da je okus pravi. In kako tudi ne bil, če sem uporabila same dobre sestavine. Z “dobre” imam v mislih to, da sem plasti vlečenega testa med zlaganjem izdatno namazala s stopljenim maslom, da sem uporabila domačo polnomastno skuto in kislo smetano, domača jajca, pravo vanilijo in višnje, ki so zagotovo poskrbele za tisto nekaj posebnega, kar sicer morda za koga čisto navaden zavitek ni.

Seveda ta sladica ni zahtevna kulinarična mojstrovina, a včasih so ravno najbolj preproste stvari najbolj okusne. Pa še vsakdo se lahko loti priprave, saj je rezultat zagotovljen.

 

SESTAVINE:

  • 500 g vlečenega testa
  • 100 g masla
  • 1 kg skute (grobe)
  • 300 g kisle smetane
  • 4 rumenjaki
  • 500 g zamrznjenih višenj
  • 1 strok vanilije (ali vanilijeva aroma, ali vanili sladkor)
  • 200 g sladkorja v prahu

PRIPRAVA:

Najprej pripravimo skutni nadev: zmešamo rumenjake s sladkorjem in postrgano vanilijevo palčko (ali aromo ali vanili sladkorjem). Dodamo skuto in z vilico premešamo tako, da večje skutne grude nekoliko razdrobimo. Dodamo še kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo.

Pekač (v velikosti enega lista testa) premažemo z maslom, položimo list testa, ga premažemo z maslom, položimo še en list testa – tudi tega premažemo z maslom in nanj namažemo nekaj nadeva. Po nadevu potresemo višnje, prekrijemo z listom testa, ki ga premažemo z maslom, namažemo skutni nadev, potresemo višnje in to nadaljujemo toliko časa, da porabimo vse sestavine. Zadnjo plast testa ponovno premažemo z maslom in zloženko pečemo na 200 stopinj Celzija približno 40 – 45 minut.

 

 

Zavitek/zloženko lahko seveda jemo že toplo ali mlačno, lahko pa počakamo, da se ohladi – se lepše nareže in jo potresemo še s sladkorjem v prahu.

Zelo enostavno, zelo hitro in zelo okusno.