Slivova-2Bpita_4

Ne bom rekla, da ne grešim. Seveda grešim. Posebej pri hrani. Če je greh dobro jesti. Me pa v zadnjem času veliko bolj spremlja slaba vest, kadar grešim pri sladkanju – tistem v pravem, hard pomenu besede. Cukr. Beli ali rjavi. Vse bi naj bilo grešno. Tudi med. Tudi javorjev sirup. Vse, samo Stevia in Sukrin ne. Vse lepo in prav. Ali pa tudi ne. Ne vem. Skrbi me samo, da se bo čez 10 ali pa 20 let ponovila zgodba kot se danes dogaja z margarino. Pred 20 leti bi bil greh jesti maslo, danes je greh že to, da na policah v trgovini še sploh prodajajo margarino. pa da ne bo pomote – jaz sem bila od nekdaj za maslo, v prvi vrsti zaradi okusa, takoj za tem ali pa celo pred tem;-) pa zaradi tega, ker je ta naravni produkt, margarina pa fabrikni.

Ampak dajmo se za trenutek ustavit pri sladkorju. Oz. pri tem, da danes divja vojna proti sladkorju. Absolutno in seveda se strinjam, da preveč sladkorja škodi tako zobem kot in v prvi vrsti zdravju celotnega telesa. In nenazadnje tudi postavi. Osebno sem mnenja, da če bi uživali takšno hrano, kot so so pred 100 leti, ko so tudi kdaj pa kdaj pojedli kakšno sladko stvarco, ne bi bilo prav nič narobe z nami. Celo več –  menim, da je malo cukra (pa naj gre za sladkor, med ali sadni sladkor) veliko bolje kot pa veliko sladkornih nadomestkov tipa stevia, sukrin. Verjetno me boste nekateri razklali na prafaktorje, ampak poudarjam, da je to zgolj moje mnenje oz. ga celo dajem na pladenj za diskusijo. Danes opažam, da je vedno večja obsesija s hrano, s slikami sladic, ki nas ne bodo zredile, ki se nam ne bodo obesile na boke, trebuh, ne bodo poudarjale jahalnih hlač, kljub temu, da bomo mi neizmerno uživali v umetninah vseh vrst. Tule gor opažam, kako malo zanimanja dobijo zdrave jedi kot so solate in juhe ter kako veliko zanimanja, lajkov, ogledov in komentarjev dobijo sladke jedi. Kot da se ljudje naslajamo na sladkem in sanjarimo, kako bi z veseljem tole pojedli, samo kaj, ko se bomo pa potem zredili in ne bomo lepi in nas nihče ne bo imel rad. Ampak obstaja magična sestavina, ki bo vse to, brez slabega konca tudi omogočila. Brezgrešni sladkor. Ne vem no. Verjamem, da ima vsaka dieta neke pozitivne posledice, verjetno pa tudi kakšne negativne. Saj tako je z vsemi stvarmi v življenju kajne? Naj bi bilo. In trenutno najbolj “in” LCHF dieta je pravi hit. Ko sem brala knjigo Resnice in laži o hrani Anite Šupe, sem bila nad ugotovitvami, ki jih navaja ga. Šupe v knjigi navdušena. Menim, da bi jo moral prebrati vsak, ki misli, da se LCHF prehranjuje. Če bi prebrali to knjigo, ne verjamem, da bi vsak dan hrepeneli po LCHF sladici, da bi vsak dan objavljali, kako se razvajajo s brezgrešno sladkim in ob tem uspejo obdržati popolno postavo. Popolna postava je zame več kot samo izklesano telo. Je predvsem zdravo telo, v katerem se človek odlično počuti. Zato dajem tu, na tem mestu možnost razprave o tem, zakaj nekateri low carbovci tako zelo hrepenijo po “sladkem”, posebej v luči tega, da naj bi ravno ta način prehranjevanja vodil v preobrat potrebe po uživanju sladke hrane.

Sicer vem, da me je močno zaneslo, saj sem želela le objaviti recept brezglutenske slivove pite, pri kateri sem namesto sladkorja uporabila Sukrin. Pita je bila brez dvoma odlična. A ne vem, ali sem imela manj slabo vest, ko sem jedla sladico brez “hard” sladkorja, ali bi imela manjšo, ko bi jo sladila z naravnim sladilom kot je med.

slivova-2Bpita_1

slivova-2Bpita_2

 

SESTAVINE:

 • testo:
  • 200 g mletih praženih lešnikov
  • 50 g masla
  • 2 žlici Sukrina
  • 2 žlici kremnega sira (npr. Philadephia)
  • 1 jajce
  • ščep soli
 • 400 g sliv
 • krema
  • 4 rumenjaki
  • 3,5 dl smetane
  • 2 žlici Sukrina
  • vanilijev strok
PRIPRAVA:

 • Maslo in Sukrin sem penasto stepla, dodala jajce, še stepala, dodala kremni sir in sol ter na koncu umešala še lešnike.
 • Pekač za pite sem premazala z maslom in s testom obložila dno in rob pekača. Testo sem oblagala kar z rokami, saj je premehko, da bi se ga dalo valjati, je pa na koncu ravno tako kompaktno in rahlo hrustljavo.
 • Testo sem pri 180 °C pekla 5 – 7 minut, nato sem ga dala iz pečice in nanj naložila polovičke razkoščičenih sliv. Vse skupaj sem prelila z jajčno smetanasto mešanico (rumenjaki, smetana, Sukrin, postrgan vanilijev strok).
 • Pito sem pekla še 45 minut. Razrezala sem jo šele dobro ohlajeno.

 

slivova-2Bpita_3

Kot rečeno, pita je bila odlična. Nimam kaj za dodati. Morda pa se bo kdo našel in komentiral uvodni del, uvodna razmišljanja o tem, kako brezmadežno grešimo ob vsem tem prenažiranju z nesladkimi sladicami;-)