Kava in mandlji v bavarski preobleki z rahklo karamelno omako z whiskyjem

dolce-kava-1

Tole je idealna sladica za ljubitelje kave in lahkih desertov. Okus kave lepo zaokroži obed, svežina okusa pa nas dvigne v višave. Recept najdete tudi v novi številki Dolce Vite, ki vam jo zelo priporočam v branje;-)

Sicer pa smo to sladico postregli na večerji ob 4. obletnici bloga.

 

SESTAVINE:

 • 200 ml mleka
 • 550 ml smetane
 • 80 g sladkorja
 • 6 rumenjakov
 • 4 listi želatine
 • 150 g mandlejvih lističev
 • 100 ml močne espresso kave
 • 100 g rjavega sladkorja
 • 40 g masla
 • šilce whiskija

PRIPRAVA:

Mleko in 200 ml smetane  postavimo v kozico in segrejemo skoraj do vrenja. Medtem penasto stepemo rumenjake s sladkorjem. Jajčno zmes počasi prilivamo vroči mlečni mešanici in pri tem ves čas mešamo. Na blagem ognju mešamo toliko časa, da se krema nekoliko zgosti, potem posodo odstavimo.

Želatino namočimo v hladni vodi in ko nabrekne, jo dobro ožamemo in primešamo vroči kremi. Kremo prelijemo skozi sito in ohladimo.

Mandljeve lističe razporedimo po pekaču in pri 180 stopinjah Celzija 10 minut pečemo v pečici. Nato jih ohladimo in zelo na fino zmeljemo – še najbolje v kavnem mlinčku, da nastane res taka fina mandljeva moka.

V ohlajeno jajčno zmes umešamo kavo, mandlje in 200 ml smetane, ki jo pred tem stepemo. Kremo nadevamo v rahlo namaščene posodice in postavimo v hladilnik.

Preden kremo postrežemo, jo preložimo na krožnik in prelijemo z rahlo karamelno omako. To naredimo tako, da damo v kozico rjavi sladkor, maslo in 150 ml smetane ter vse skupaj zavremo. Pustimo nekaj časa brbotati in ob tem ves čas mešamo. Ko se omaka nekoliko zgosti, jo odstavimo in vanjo umešamo šilce whiskija.

4 komentarji

 1. Zulejka 26. 5. 2015 at 21:03 - odgovori

  A tako se naredi karamelna omaka! Uf, a pa rata vsakič? Jaz se je kar bojim lotit…

 2. Anonimni 28. 5. 2015 at 8:34 - odgovori

  Pravzaprav ne.

 3. Gourmet forever 28. 5. 2015 at 10:59 - odgovori

  Pri tem receptu gre za rahlo karamelno omako, kar je razvidno iz naslova in tudi iz barve – je čisto rahlo karamelne barve. Pri pravi karameli se najprej karamelizira samo sladkor in se šele nato zalije s smetano – pa tudi razmerja so drugačna (pojačano na račun sladkorja). A tudi tale rahla karamelna omakica ima karamelast okus;-)

 4. Anonimni 29. 5. 2015 at 8:19 - odgovori

  Karamelizacija je dokaj zapleteno zaporedje številnih kemijskih reakcij – potrebuješ manj kot minuto, da jih najdeš na www. Pri tej "omakici" ne gre za karamelizacijo, zato bi bilo verjetno boljše ime ponarejena karamelna omaka ali omaka iz rjavega sladkorja. V resnici gre le za besede, ki pa so vendar znamenje kakovosti. Aleš

Napišite komentar

Culinary journey by me