Morska žaba v pečici z zelenjavo

Morska+%C5%BEaba+v+pe%C4%8Dici_01.jpg

 

Takole, morski dopust je za nami, a kljub temu hlastamo za morskimi jedmi. Zanimivo, kako je tudi Sardinija (kot prejšnja leta že Korzika) znala več postreči z mesom kot z ribami. Za prihodnje dopuste si zares želim nekam, kjer se bom lahko vsak dan do sitega najedla morskih dobrot: rib, rakov, školjk na 1001 način ali pa tudi samo z žara – vseeno, samo da bo morsko.

Morska+%C5%BEaba+v+pe%C4%8Dici_02.jpgŽe naslednji dan, ko smo se vrnili z dopusta sem v ribarnici naletela na jadranske sardele in na tole “lepotico” – morsko žabo (spako ali vraga). Njeno meso sodi med najokusnejše bele ribe in tako po strukturi mesa kot po okusu spominja na jastoga.

Pripravljena takole v pečici pa je poleg tega, da je izredno okusna, tudi zelo enostavna za pripravo. Medtem ko se je pekla, sem pod spretnimi frizerskimi rokami celo nekoliko obnovila pričesko 😉

Morska+%C5%BEaba+v+pe%C4%8Dici_03.jpg

 

SESTAVINE:

 • 1 kg rep morske žabe
 • 200 g češnjevih paradižnikov
 • nekaj posušenih in v olju vloženih paradižnikov
 • nekaj slanih inčunov
 • polovica čebule
 • 1 koromač
 • 3 majhne bučke
 • 1 korenček
 • pest v olju vloženih oliv (po želji)
 • šop drobnolistnate bazilike (lahko tudi navadne ali pa timijana)
 • malo limonine lupine
 • oljčno olje
 • sol

PRIPRAVA:

Rep morske žabe sem na hitro oplaknila in ga dobro posušila s kuhinjskimi brisačami. Na pekač sem pokapljala melo oljčnega olja in nanj položila rep morske žabe, ki sem ga predhodno nasolila. V pekač sem dodala vso zelenjavo, ki sem jo narezala na primerne kose, solila in pokapljala z oljčnim oljem. Na ribo sem položila še nekaj slanih inčunov in vse skupaj pekla približno 40  minut pri 180 ° C.

 

Pri peki se je iz vsega izcedila odlična omaka, ki bi se odlično podala k pečenemu krompirju ali pa kar tako, za pomakanje kruha, a mi smo imeli še toliko drugih rib, da smo se jih končno do sitega najedli – in to brez prilog;-)

Morska+%C5%BEaba+v+pe%C4%8Dici_05.jpg

 

Pa vi? Na morju pojeste veliko morskega? Kje dobite ribe, školjke, rake na morju – v ribarnici ali pri ribičih? Jih pripravljate sami ali hodite v restavracije?

Kako sem radovedna kaj? Iščem lokacijo za dopust prihodnje leto;-)

3 komentarji

 1. Anonimni 30. 7. 2014 at 10:02 - odgovori

  Za okusno, svežo in za naše pojme zelo poceni morsko hrano svetujem obisk Portugalske. Mi smo pred dvemi leti potovali od Lizbone proti jugu in se pošteno najedli rib. Tudi sicer je Portugalska obala krasna, le morje nekoliko bolj mrzlo (pač ocean). Res priporočam!

  Maja

 2. Klemen 15. 1. 2019 at 8:42 - odgovori

  Hvala za recept!
  Za potovanje pa bi priporočal Grčijo. Otoki so super (Kalymnos), ampak meni je trenutno najbolj všeč Leonidio. Tu proizvajajo večino zelenjave za celo Grčijo, tako da vedno lahko kupiš svežo. Tržnico imajo ob ponedeljkih. Prav tako slovi Leonidio po olivnem olju, ki ga lahko kupiš direktno iz Fabrike (na začetku vasi, 4-6€ na kg). Ribe tudi prodajajo na tržnici, v vasi je ribarnica. Zadnjič sva bila v apartmajih v Simpatiki, kjer je bil lastnik ribič in nama je zjutraj prinesel sveže ulovljene ribe da sva izbrala, preden jih je šel razvozit po restavracijah. Najboljša ribja restavracija je Myrtoon. Poleg dobre hrane pa je Leonidio predvsem znan kot plezalna destinacija, tako da ne pozabit s seboj prinest tudi plezalne opreme 🙂
  Druga opcija je Calpe v Španiji, kjer ribči iz “lova” pridejo ob 17.00 in ob 18.00 že lahko kupiš kar ni po merah za v trgovine (premajhno ali preveliko) po zelo ugodni ceni, vse seveda sveže direktno iz ladje. Drugače pa so ribe po vsej Španiji v supermarketih praviloma vedno sveže in dobre. Teh spak imajo vedno dosti na izbiro 😉
  LP in prijetna potovanja
  Klemen

  • Špela 15. 1. 2019 at 10:18 - odgovori

   Super. Hvala, Klemen za tele namige – absolutno pregledam. Hvaležna iz srca!

Napišite komentar

Culinary journey by me