Goveji+file+z+gobicami_01.jpg

Razmišljam, da pri nas doma jemo meso zgolj 1 x na teden, kar se sliši res malo. A v resnici je tako, da imam raje manj, pa tisto ta pravo. Že dolgo nisem mesa kupila kar tako, v trgovini. Če se le da ga kupim od kakšnega domačega rejca, za katerega vem, kako in s čem je hranil žival. Kupim ga v večjih količinah in ga zamrznem. Tako vsaj vem, da v moje telo, predvsem pa v telo mojih otrok, ne bo prišlo na kilograme hormonov in antibiotikov.

Ob vseh dietah in načinih prehranjevanja, ki nam jih vsiljujejo na vsakem koraku se mi zdi zares smešno, da je ljudem povsem vseeno, kaj v resnici jedo. Samo, da bodo slepo sledili smernicam do lepe postave. Posebej zdaj, v času posta, si gredo ljudje vse sorte reči: življenje z zelenimi smutiji – zraven pa fotke zelenega stročjega fižola iz Hoferja (sam bog ve, od kje je ta fižol prišel, s čem je bil obdelan… pa zasipovanje s t.i. superhrano ala goji jagode, trave vseh vrst, chia, acai, klorela, maca, spirulina in kar je še tega – come on, pojdite na polje nabrat regrat, pa koprive – to je superhrana.

Da ne pomislim na kilograme pojedenih piščančjih prsi, ki vsebujejo velik beljakovin in malo maščobe, in so tako super hrana za mišice, ampak, ali se kdo vpraša, kako so prišli do tega kosa mesa. Kako je ta žival živela. S čem se je hranila?

Zabredla sem, ampak tistega, kar sem napisala, ne bom izbrisala. Naj bo tam. Je že moralo iz mene. Čeprav sem v resnici zagovornica zmernega uživanja vse hrane – brez izjeme. Tudi s pregrehami, kakopak.

Pa se vrnimo h kvalitetnemu kosu mesa – domači govedini, domači pljučni pečenki, ki sem jo imela na zalogi od pozne jeseni. Obogatila sem jo z omako iz suhih gob, ki so pravi koncentrat okusa. Zraven sem postregla dušeno korenje s timijanom, pečeno rdečo peso in pečen mlad krompirček.

Goveji+file+z+gobicami_03.jpg

 

SESTAVINE:

  • 8 zrezkov govejega fileja (pljučne)
  • 100 g kraške pancete
  • 3 vejice timijana
  • pest suhih jurčkov
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 1 dl belega vina
  • 2 žlici kisle smetane
  • oljčno olje
  • sol in poper

PRIPRAVA:

Suhe jurčke sem prelila z vrelo vodo in jih pustila pol urce v kopeli. Zrezke sem okronala s panceto, jih nasolila in poprala, premazala z oljčnim oljem ter jih položila na zelo vročo ponev. Pekla sem jih 3 minute na vsaki strani. Nato sem meso preložila na krožnik in v vmesnem času naredila omako.

V ponev sem dala še malo oljčnega olja, dodala sesekljano šalotko, česen in timijan. Vse skupaj sem dobro premešala, nato pa dodala ožete in sesekljane gobe ter premešala. Zalila sem z vinom, pustila, da je alkohol izparel in umešala še smetano. Zrezke sem s krožnika preložila v ponev, dodala vse sokove, ki so se izcedili iz njih ter vse skupaj še na hitro pokuhala.

 

Goveji+file+z+gobicami_02.jpgO, ko bi vedeli, kako je to dišalo. Princeska in korenjak sta vse skupaj pomazala do čistega. Celo najmlajši čmrelj je rad jedel, kar je svojevrsten dosežek. Vsi smo bili zadovoljni in to je tisto, kar šteje.

Naj vam ne bo vseeno, kaj date v sebe. Telo si zapomni.