Presna+slivova+torta_04.jpg

Ja, december je, povsod bi naj dišalo po peki piškotov, peki oreščkov, peki potice. In tudi pri nas bo – upam. Seveda je edini pogoj čas. Zadnje čase se najbolj pritožujem nad pomanjkanjem časa. Ne vem, če ne bi bilo najbolj smiselno, če bi Božičku letos napisala, naj mi podari malce več časa;-)

Tokrat pri nas ni dišalo po peki, pa smo se kljub temu sladkali. Malce bolj zdravo sladkali…

Kar nekaj časa se že nisem igrala s presnimi sladicami, zato sem se lotila nekaj novega, presnega, brezglutenskega, nemlečnega, neživalskega, a hranilno polnega. Kadar sem v stiski s časom, ko res nimam časa narediti tudi rulade ne, takrat je najbolj ekspresno pripravljena sladica presna – presni jabolčni zavitek in tega res priporočam vsem – tudi tistim, ki že nad besedo presno zavihajo nos.

Presna+slivova+torta_02.jpg

Tale slivova presna tortica ni zamudna stvar, če izvzamem to, da sem jo delala iz suhih sliv s koščicami, kar pomeni, da sem si naložila precej dela ko sem morala vsako slivo obrezali okoli koščice. Vse ostalo pa je šlo zares hittro.

Presna+slivova+torta_03.jpg

 

SESTAVINE:

  • 200 g lešnikov
  • 100 g datljev
  • 350 g suhih sliv
  • 1 zrel avokado
  • 30 g kakavovega masla
  • žlica agavinega sirupa
  • presni kakav za posip

PRIPRAVA:

Suhe slive sem nekaj ur pred pripravo namočila v vodi.

Najprej sem v multipraktiku zmlela lešnike in jim dodala datlje. Vse skupaj sem še malo zmlela, da je nastala podlaga za tortno dno. Mešanici sem dodala nekaj žlic vode, v kateri so se namakale suhe slive, da se je zmes nekoliko prijela med samo in je bilo z njo lažje obložiti tortno dno.

Suhe slive sem razkoščičila in jih zmlela v multipraktiku. Dodala sem jim avokado, agavin sirup  in stopljeno kakavovo maslo ter vse skupaj dobro premešala, da je nastala homogena zmes. To sem premazala čez tortno dno, poravnala in po vrhu potresla s kakavom.

Presna+slivova+torta_01.jpg

Sem že pozabila, koliko energije dajo presne sladice, tiste prave energije, ne samo praznih kalorij. Po njih se počutiš lahko in hkrati močno, da bi gore premikal.

Vas bolj zanimajo klasične božične dobrote?