Špinača s poširanim jajcem in Feto

%C5%A0pina%C4%8Da+s+po%C5%A1irano+jaj%C4%8Dko_02.jpg

Pravijo, da je zvečer dobro jesti beljakovine. In zelenjavo. Vsekakor pa ne sadja in ogljikovih hidratov. Tako poskrbimo za dobro prebavo in presnovo, kar posledično poskrbi tudi za lepo postavo. Ob predpostavki seveda, da se dovolj gibamo.

Ko zadnje čase gledam televizijske oglase, sem prav jezna, s čim vse nas oglaševalci zastrupljajo pred poletjem: ena si v usta natlači celo škatlo tablet in glej ga zlomka, v hipu postane suhica. Mango, jagode acai, zeleni čaj… vse to v tabletah. Druga se namaže s tubo kemije in gre spat, zjutraj se zbudi brez celulita. Tretja se odloči, da bo shujšala in si kupi praške ter ploščice, celo poseben kapučino – in ko vso to kemično sranje, ki je mimogrede drago kot žafran, stlači vase, dobi v zahvalo sanjsko postavo. Ob tem se sprašujem, kdo naseda vsemu temu? Pa vidim, da v trgovinah, drogerijah, lekarnah, kjer prodajajo vse te čudežne nadomestke hrane, topilce maščob in kar je še tega, ljudje na veliko kupujejo vse to. Sprašujem se, kako je možno, da se ljudje tako malo cenijo. Da jim je popolnoma vseeno, kaj vnašajo v svoje telo.

Vsi vemo, da je je najbolj učinkovita dieta vseh časov, ki učinkuje dolgoročno, sprememba prehranjevalnih navad, uvajanje zdravih, rednih obrokov, primernih količin in seveda redno gibanje. Prepričana sem, da bi vsakomur, ki bi se držal tega, uspelo priti do želene teže. In to brez stradanja. Ob uživanju v hrani. Da ne govorimo o tem, koliko dobrega bi s tem naredilli za svoje telo, za svoje zdravje.

Ups, vidim, da me je malo zaneslo, in da sem v resnici precej jezna na tole prehransko industrijo. Želela sem objaviti recept, ki je odličen za lahko beljakovinsko večerjo, ki bo naše telo oskrbela s kakovostnimi beljakovinami in vitamini ter minerali.

%C5%A0pina%C4%8Da+s+po%C5%A1irano+jaj%C4%8Dko_01.jpg


SESTAVINE:

 • 2 jajci (če je le možno proste reje)
 • 200 g mlade špinače
 • malo Feta sira
 • sol in poper
 • oljčno olje

PRIPRAVA:

V ponvi sem segrela par kapljic oljčnega olja, dodala oprano špinačo in pokrila s pokrovko, da se je špinača na hitro podušila – zgolj kakšno minuto, dve. Po okusu sem jo solila in poprala.

Za poširano jajce sem vzela lonček, ga obložila s kuhinjsko folijo, narahlo premazala z oljem in vanj vlijela previdno razbito jajce. Folijo sem pri vrhu stisnila skupaj, tako da je nad jajcem ostalo še malo zraka in spela s plastično klipsno, da sem dobila z jajcem napolnjen mošnjiček. Mošnjiček sem položila v vrelo vodo in ga vsake pol minute obrnila, da se jajce enakomerno skuhalo iz vseh strani. Jajce sem kuhala približno 4 minute. Mošnjiček sem prestavila v skledo z mrzlo vodo, da se je jajce nehalo kuhati. Odprla sem sponko in poširano jajce je bilo nared.

Na krožnik sem položila dušeno špinačo, nanjo položila jajci, ki sem ju prerezala, da se je rumenjak lepo pocedil po špinači, po vrhu pa potresla še malo Feta sira.

Odlična večarja, pripravljena v par minutah. Pa še zdrava.

Kakšno je pa vaše mnenje o vseh pripravkih za hujšanje, s katerimi nas posiljujejo pred poletjem?

8 komentarjev

 1. tm 11. 6. 2013 at 9:31 - odgovori

  Smo kar na isti frekvenci. Ravno včeraj sem na svojem FB-ju napisala tole: Čudni časi so, res. Čisto VSE nam že hočejo prodat, človeška domišljija res nima meja. Zadnjič sva z Laro študirali revijo Ona, ki je seveda bombardirana s farma oglasi tipa: preparat na bazi brusnic za imunski sistem, preparat na bazi manga za hujšanje, preparat na bazi acai jagod za prebavo… Zaključek: jej brusnice, mango in acai jagode.

  Super recept, sanjalo se mi ni o takem načinu priprave jajčka!

 2. Suzy 11. 6. 2013 at 10:22 - odgovori

  Super izgleda in si bom definitivno kdaj naredila. Edino to kompliciranje z jajčki mi ni jasno. Nekoč smo mi temu rekli jajček na kok – kuhalo se ga je v lupini – 3 minute. Beljak je bil čvrst, rumenjak lepo mehek. A ni to to?

 3. DB 11. 6. 2013 at 10:23 - odgovori

  Res dobra fora tole s kuhanjem jajčka.

  Drugače pa sem šel že čez ta del, ko je tudi mene jezilo kakšne preparate vse ponujajo, da bi bili ljudje bolj suhi, vitki in pa brez celulita. Po mojem mišlenju se vse začne, ko sam sebe enkrat vprašaš, kaj bi naredil zase, da bi bil bolj zadovoljen s seboj. Ko se odločiš za način je potem treba samo vztrajati z močno voljo. Zaradi takšnih stvari so mi potem všeč izzivi (insanity, post), ki ti pokažejo, da se vse da, če se le hoče.

 4. Alexandra G.D. 11. 6. 2013 at 10:48 - odgovori

  Zanimiva priprava poširanega jajčka (katerega obožujem ker je rumenjak tako lepo tekoč).

  Hvala za namig, bo potrebno sporbati ta način poširanja, ker tisto vrtenje vode in…

 5. Anonimni 11. 6. 2013 at 11:25 - odgovori

  Mmm, hitra priprava in zdrava jed …
  Ljudje pa kupujejo razne praške in dejansko verjamejo, da naj bi bili super zdravi …
  Simona

 6. Gourmet forever 11. 6. 2013 at 21:21 - odgovori

  Mehko kuhano jajce je podobno poširanemu – oba imata tekoč rumenjak. Je pa ri poširanem nekoliko nežnejši tudi beljak. Kuha pa se brez lupine.

 7. Vladuška 12. 6. 2013 at 8:53 - odgovori

  Se popolnoma strinjam s teboj, ampak prpblem je, da ljudje nimajo prave volje, da bi spreminjali prehrambene navade ali se vec gibali in potem enostavno podlezejo reklamam. To je za njih nekaksen izhod v sili, ko dejansko hocejo verjet, da bodo na ta nacin uspeli doseci lepo postavo. Jasno, da je razocaranje precejsnje, ampak se vadno jih ne bo prepricalo, da bi spremenili en delcek zivljenja. Sama sem ze dolgo nazaj spoznala, da je predvsem gibanje tisto, ki spreminja mojo postavo in pa seveda tudi hrana. Pri slednji skusam poslusati telo kaj mi pravi, da potrebuje. Drugace pa te reklame tudi meni gredo na zivce. Hrana pa zgleda odlicno kot ponavadi.

 8. Anya 12. 6. 2013 at 10:45 - odgovori

  Mislim, da moramo vse probati, da končno vrjamemo vase in ne v reklame. Nekateri se pustijo prehitro zvesti in se učijo na napakah, drugi pa vrjamemo tistim, ki so probabli, stanjšali denarnico in poslabšali zdravje. Enostavno ne moreš preskočiti korakov. Sicer pa mora biti bistvo čvrsto in zdravo telo, četudi ne suho, zdrava prehrana, bister pogled in srečno srece.

Napišite komentar

Culinary journey by me