testenine+z+brokolijem_01.jpg

Ob sobotah imamo velikokrat dopoldneve precej zasedene. Skoraj vsako soboto se podamo “na lov” za raznimi oblikami bio hrane, predvsem zelenjave. Gospod Tone mi priskrbi tudi bio jajca, včasih pa še kakšen kos mesa. Tavelika otroka imata velikokrat sobote rezervirane za tekme, kar pomeni, da se ostali del družine prelevi v glasne navijače. Zato ob sobotah velikokrat skuham nekaj “na hitro”. Tele testenine so mi všeč, ker vsebujejo kompromis energijskih testenin in z vitamini polnega brokolija. In kar je najpomemnejše, slednjii je zapakiran v različico, pri kateri se celo princeska vda siceršnjemu negodovanju nad zeleno zelenjavo in ga z veseljem pospravi. Če imate torej otroka, ki ni navdušen nad brokolijem in ga tudi v obliki kremne juhe zavrača, lahko poskusite še s tole jedjo.

V osnovi je sicer tole tipična italijanska jed iz Apulije, a tale je precej prilagojena slovenskim razmeram (namesto ušesc – testenin, sem uporabila peresnike, manjša mera čilija…).

 

testenine+z+brokolijem_02.jpg

 

SESTAVINE:

  • 2 glavi brokolija
  • 3 sesekljane stroka česna
  • 5 filejev inčunov
  • malo čilija (po okusu – kolikor komu paše in odvisno od tega, ali kuhamo za otroke, malo je pa fino)
  • 50 g masla
  • testenine – peresniki (100 g na osebo) – lahko tudi brezglutenskih (jaz uporabljam tiste iz 100 % koruzne moke)
  • sol in poper
  • 2 pesti sveže naribanega parmezana

PRIPRAVA:

Brokoli sem dobro oprala in mu odrezala steblo. Tega sem olupila, da sem odstranila oleseneli del. Steblo sem narezala na drobne koščke, cvetove pa pustila večje. V večjo ponev sem dala polovico masla, česen, inčune, čili in drobno narezano steblo brokolija in vse skupaj na rahlem ognju dušila približno 10 minut. Med tem časom sem pristavila vodo za testenine, jo ob vretju solila in vanjo stresla testenine. Par minute pred koncem kuhanja testenin sem v vodo s peresniki dodala cvetove brokolija in jih kuhala skupaj z njimi še kakšne 4 minute – tako so ohranili čvrstost in lepo zeleno barvo.

Testenine in brokoli sem odcedila, pri čemer sem prihranila nekaj žlic vode od kuhanja. Vse skupaj, peresnike in cvetove brokolija sem stresla v ponev, kjer so se dušili inčuni in preostali brokoli ter dobro premešala. Po okusu sem še solila in poprala, dodala preostanek masla, parmezan in po potrebi omako razredčila z nekaj vode od kuhanja, da je nastala krasna, svilena omakca.

 

testenine+z+brokolijem_03.jpg

Za pripravo takšnega kosila res potrebujete le dobrih 20 minut časa, rezultat pa je več kot odličen. Mi jih imamo radi in všeč mi je, da tudi otroka kdaj pa kdaj pojesta kakšno cvetko brokolija. Včasih se mi namreč zdi, da je seznam jedi oz. hrane, nad katero nista navdušena – posebej princeska, iz dneva v dan daljši.

Kaj pa vaši otroci? So tudi izbirčni pri hrani?