Solata iz rjave leče in pečene zelenjave

Solata+z+le%C4%8Do_02.jpg

Januarski recepti so prav zanimivo solatni, zelenjavni, polni vitaminov in novoletnih zaobljub. Tu je bil sicer prvi januarski prispevek vse prej kot to, a kot je v komentar napisala ena od bralk, poskrbi nutela za mentalno zdravje;-)

No, mi smo že v novo leto skočili s tole solato, ki pa nam je bila tako všeč, da jo bomo v raznih variantah delali tudi v januarju, ki je že po tradiciji posvečen čiščenju in razstrupljanju telesa ter seveda izpolnjevanju novoletnih obljub/zaobljub.

Fino pri tej solati je, da lahko uporabite tisto zelenjavo, ki jo imate pri roki, mordakaj izpustite, kaj dodate, skratka je zelo fleksibilna zadevca.

Leča je pravo super živilo, ki so ga poznali že v kameni dobi. Idealna je za shujševalne diete, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Čeprav je nizkokalorična, vas bo nasitila, hkrati pa bo poskrbela za dobro počutje in vitalnost.

Solata+z+le%C4%8Do_03.jpg

 

SESTAVINE:

 • skodelica rjave (gorske) leče
 • 2 korenčka (oranžnega in rumenega, lahko tudi pastinak)
 • rezina gomoljne zelene
 • polovica rdeče paprike
 • polovica
 • rumene paprike
 • polovica zelene paprike
 • 1 rdeča čebula
 • 2 stroka česna
 • vejica svežega peteršilja (lahko tudi meta, koriander)
 • oljčno olje
 • balzamični kis
 • limonin sok
 • sol in poper

PRIPRAVA:

Oprano lečo sem skuhala v osoljenem kropu (lahko bi jo tudi v jušni osnovi). Rjava leča potrebuje nekoliko več časa za kuhanje, a mora ostati čvrsta – al dente. Ja sem jo kuhala približno 20 – 25 minut.Potem sem jo odcedila in oplaknila z mrzlo vodo.

Vso zelenjavo sem narezala na drobne kocke in jo na hitro popekla v voku. Uporabila sem kar oljčno olje. Potem sem zelenjavo primešala leči, jo solila, poprala, začinila z oljčnim oljem, limoninim sokom in balzamičnim kisom ter potresla s sesekljanim peteršiljem.


Solata+z+le%C4%8Do_01.jpg

Tole je res super solata: okusna, nasitna, zdrava, lahka, polna vitaminov in beljakovin, ki nam bodo pomagali pri ciljih, ki smo si jih zadali glede zdravja in ohranjanja primerne telesne teže.

Je bila med vašimi novoletnimi zaobljubami tudi takšna o bolj zdravem prehranjevanju? Ste novo leto začeli z manj sladkarijami? So te dni tudi pri vas na jedilniku solate in nizkokalorične jedi?

11 komentarjev

 1. Polona 10. 1. 2013 at 9:43 - odgovori

  Preizkusim še danes:)

 2. Alexandra G.D. 10. 1. 2013 at 9:46 - odgovori

  🙂 Že drugi blog danes o leči pa še za malico jo imam poleg. Očitno pridobiva na priljubljenosti.

  Drzgače pa zanimiva solata.

 3. Vanja 10. 1. 2013 at 9:47 - odgovori

  Lečo v kuhinji veliko uporabljam, ponavadi v juhi, ki se je res nikoli ne prenajem, včasih pa tudi v solatah, predvsem v kombinaciji z limono, naribanim svežim korenčkom in oljem črnega sezama. Sicer pa ja, v januarju se veliko bolj zdravo prehranjujem kot v decembru, ko so potice in podobne zadeve kar deževale: zgodilo se je, da si šel na sprehod, ko si prišel domov, te je pa na pultu čakala še topla potica. Ljudem sploh ne moreš prepovedati prinašanja sladkih jedi. V januarju sem se zadeve lotila zelo radikalno – nič sladkorja, vse prinešeno izgoriram ali dam naprej. Počutje je odlično, lakote nobene. 🙂 Hvala za tale recept z lečo!

 4. inci 10. 1. 2013 at 9:58 - odgovori

  Mmmm, okusno izgleda … sprobam čim prej! Tudi pri nas so se v tem letu znašle solate na jedilniku, in sicer iz ajdove kaše, leče in prosene kaše. Sem totalno navdušena, saj lahko eksperimentiram z dodatki: rukola, raznorazna semena, zelenjava, feta, zelišča … ni konca :-))
  Naj bo leto 2013 okusno in barvito! Lp, Ines

 5. Anita 10. 1. 2013 at 10:00 - odgovori

  Mmmm, jaz sem si pa za danes čičeriko odmerila.
  Leča je pa tudi super, mogoče za jutri. Razstrupljanje v polnem teku. 🙂

 6. DB 10. 1. 2013 at 11:54 - odgovori

  Tudi jaz se igram z mislijo o leči že nekaj časa, vendar pa prave priložnosti še nisem imel. Verjetno pa bo tole tisti trenutek.

 7. Vladuška 10. 1. 2013 at 11:55 - odgovori

  Vsekakor zelo dobrodošel obrok, sploh po vsem nažiranju decembra, kar tudi sama praviš. Njami, njami.

 8. Natasa 10. 1. 2013 at 11:58 - odgovori

  Njami, leča! Tudi jaz si jo večkrat privoščim v različnih oblikah od juh, preko solat do namazov. In s tem razveselim tudi (nekatere) člane družine. Danes imam pa na jedilniku sojo. Sem se približala tistemu obdobju v življenju ženske, ki ga soja menda izboljša (namenoma ne uporabljam besede olajša, kajti stremim k temu, da ne bo treba nič lajšat… ha?).
  Ja, tudi moj januar je bolj očiščevalen. Le še kavi se nisem odpovedala. Tudi to še pride… Trenutno pa resnično uživam ob "pjuckaju" espressa in prebiranju dobre knjige, blogov ali časopisa.
  Veselo, polno prijaznih besed in radostno leto 2013 vam želim!

 9. VANJA 10. 1. 2013 at 12:39 - odgovori

  Ooo, odlična ideja. Kot naročeno – v hladilniku me čaka lonček kuhane nakaljene leče. Že vem, kako jo bom uporabila.

 10. Anonimni 11. 1. 2013 at 8:49 - odgovori

  Kot vedno, še en krasen recept, primeren času.
  Vse pohvale temule blogu. Zjutraj komaj čekam, da pogledam, če je kakšna nova objava. Čestitke za krasen blog in vse dobro naprej
  Mila

 11. Irena 11. 1. 2013 at 17:35 - odgovori

  Kar lačna sem postala. Zelo rada imam lečo, predvsem oranžno, ker je lepa 🙂
  Škoda, ker se je na sploh bolj malo poslužujemo. Pa tako dobra in zdrava je.

Napišite komentar

Culinary journey by me