Dolfine%C5%A1ki+krompir_02.jpg

Ko gre za kuhanje verjamem v koncept “Vsak lahko kuha”. Star, mlad, moški, ženska, mama, oče, frizerka, poslovnež, avtomehanik, prodajalka, karieristka… Vsak! Je že res, da ne more biti vsakdo avtor kreacij visoke kuhinje, si pa lahko vsakdo skuha prijeten, okusen in zdrav obrok. Vse, kar pottrebujemo je nekaj volje in pripravljenosti, predvsem pa želje in zavedanja, kako dragocena je domača kuhinja. Četudi ne zadiši iz nje čisto vsak dan. Dejstvo je namreč, da nas tempo življenja v resnici precej priganja, kar se navadno pozna ravno pri teh stvareh, kot je zdravo prehranjevanje. Največkrat si rečemo, da čez teden nimamo časa kuhati, ker pridemo pozno iz službe, ker je popoldan polno drugih obveznosti… Vse je res! A obstajajo tudi takšne jedi, za katere ne potrebujemo več kot 15 minut našega dragocenega časa, pri čemer ob tem poskrbimo za naše, še bolj dragoceno zdravje. Naše telo je kot stroj – bolj kot bomo skrbeli zanj, bolj (in dlje) nam bo služilo.

Dolfine%C5%A1ki+krompir_01.jpg

Rada imam hitre recepte, ki dajo tudi odličen rezultat. In tale krompir je sigurno eden takšnih. Slovenci smo narod krompirja, čeprav opažam, da se ga mnogi v zadnjem času, ko je na sceno stopil Montignac in razne ločevalne diete, izogibajo ali pa ga nadomeščajo s sladkim krompirjem. Ta največkrat izvira iz ZDA, zato veliko raje posegam po domačem, slovenskem.

Krompir vsebuje približno 15 odstotkov ogljikovih hidratov, 2,5 odstotka balastnih snovi in dva odstotka beljakovin, ki imajo visoko biološko vrednost. Sestavljen je namreč iz vseh nujno potrebnih (esencialnih) aminokislin, ki jih mora človekovo telo dobiti s hrano, ker jih samo ne more tvoriti. 150 gramov krompirja pokriva dnevne potrebe po aminokislinah in daje veliko količino energije.

Poleg naštetih hranilnih snovi so v krompirju tudi pomembne zaščitne snovi, minerali in vitamini: kalij, kalcij, fosforj, magnezij in železo, pa tudi niacin, cink in vitamine skupine B. Presenetljiva je velika koncentracija vitamina C v krompirju.

Krompir po krivem uvrščajo med visokokalorična živila, ki redijo. Res ima krompir več kalorij kot druge vrste zelenjave, vendar zato tudi bolj nasiti.

Tole je odličen recept za pripravo krompirja, ki izvira iz Francije – Gratin Dauphinois – Dofineški gratiniran krompir. Enostaven za pripravo, med peko lahko naredite kup drugih stvari, rezultat pa v ustih topeč in okusen krompir.

 

SESTAVINE:

  • 350 g krompirja
  • 1 strok česna
  • 1 žlica masla
  • 1 rumenjak
  • 2 dl sladke smetane
  • sol in poper
  • muškatni orešček

PRIPRAVA:

Krompir sem olupila in narezala na tanke rezine. Pekač sem namazala s česnovim strokom in maslom. Krompirjeve rezine sem naložila lepo v plasteh, a ne več kot  5 cm visoko (raje malo manj). Rumenjak, smetano, sol, poper in muškatni orešček (sveže mlet) sem stepla in prelila čez krompir. Pekla sem v pečici pri 180 C približno 1 uro.

 

Dolfine%C5%A1ki+krompir_03.jpg

Če ne druga, se mi zdi skupno kosilo, večerja, ali pa skupen obrok dobra navada, da se družina zbere skupaj, da se malo pogovori o vsakdanjih stvareh, dogodkih, načrtih, problemih in dosežkih. Že to je vredno tega, da se obroki pripravljajo doma. seveda pa nam bo hvaležno tudi zdravje.

Se strinjate, da lahko vsak kuha? Kaj se vam zdi največja ovira, da ljudje ne kuhajo in raje posegajo po pripravljeni hrani? Verjamete, da nam telo vrača tisto, kar mi dajemu njemu?