Dofineški krompir

Dolfine%C5%A1ki+krompir_02.jpg

Ko gre za kuhanje verjamem v koncept “Vsak lahko kuha”. Star, mlad, moški, ženska, mama, oče, frizerka, poslovnež, avtomehanik, prodajalka, karieristka… Vsak! Je že res, da ne more biti vsakdo avtor kreacij visoke kuhinje, si pa lahko vsakdo skuha prijeten, okusen in zdrav obrok. Vse, kar pottrebujemo je nekaj volje in pripravljenosti, predvsem pa želje in zavedanja, kako dragocena je domača kuhinja. Četudi ne zadiši iz nje čisto vsak dan. Dejstvo je namreč, da nas tempo življenja v resnici precej priganja, kar se navadno pozna ravno pri teh stvareh, kot je zdravo prehranjevanje. Največkrat si rečemo, da čez teden nimamo časa kuhati, ker pridemo pozno iz službe, ker je popoldan polno drugih obveznosti… Vse je res! A obstajajo tudi takšne jedi, za katere ne potrebujemo več kot 15 minut našega dragocenega časa, pri čemer ob tem poskrbimo za naše, še bolj dragoceno zdravje. Naše telo je kot stroj – bolj kot bomo skrbeli zanj, bolj (in dlje) nam bo služilo.

Dolfine%C5%A1ki+krompir_01.jpg

Rada imam hitre recepte, ki dajo tudi odličen rezultat. In tale krompir je sigurno eden takšnih. Slovenci smo narod krompirja, čeprav opažam, da se ga mnogi v zadnjem času, ko je na sceno stopil Montignac in razne ločevalne diete, izogibajo ali pa ga nadomeščajo s sladkim krompirjem. Ta največkrat izvira iz ZDA, zato veliko raje posegam po domačem, slovenskem.

Krompir vsebuje približno 15 odstotkov ogljikovih hidratov, 2,5 odstotka balastnih snovi in dva odstotka beljakovin, ki imajo visoko biološko vrednost. Sestavljen je namreč iz vseh nujno potrebnih (esencialnih) aminokislin, ki jih mora človekovo telo dobiti s hrano, ker jih samo ne more tvoriti. 150 gramov krompirja pokriva dnevne potrebe po aminokislinah in daje veliko količino energije.

Poleg naštetih hranilnih snovi so v krompirju tudi pomembne zaščitne snovi, minerali in vitamini: kalij, kalcij, fosforj, magnezij in železo, pa tudi niacin, cink in vitamine skupine B. Presenetljiva je velika koncentracija vitamina C v krompirju.

Krompir po krivem uvrščajo med visokokalorična živila, ki redijo. Res ima krompir več kalorij kot druge vrste zelenjave, vendar zato tudi bolj nasiti.

Tole je odličen recept za pripravo krompirja, ki izvira iz Francije – Gratin Dauphinois – Dofineški gratiniran krompir. Enostaven za pripravo, med peko lahko naredite kup drugih stvari, rezultat pa v ustih topeč in okusen krompir.

 

SESTAVINE:

 • 350 g krompirja
 • 1 strok česna
 • 1 žlica masla
 • 1 rumenjak
 • 2 dl sladke smetane
 • sol in poper
 • muškatni orešček

PRIPRAVA:

Krompir sem olupila in narezala na tanke rezine. Pekač sem namazala s česnovim strokom in maslom. Krompirjeve rezine sem naložila lepo v plasteh, a ne več kot  5 cm visoko (raje malo manj). Rumenjak, smetano, sol, poper in muškatni orešček (sveže mlet) sem stepla in prelila čez krompir. Pekla sem v pečici pri 180 C približno 1 uro.

 

Dolfine%C5%A1ki+krompir_03.jpg

Če ne druga, se mi zdi skupno kosilo, večerja, ali pa skupen obrok dobra navada, da se družina zbere skupaj, da se malo pogovori o vsakdanjih stvareh, dogodkih, načrtih, problemih in dosežkih. Že to je vredno tega, da se obroki pripravljajo doma. seveda pa nam bo hvaležno tudi zdravje.

Se strinjate, da lahko vsak kuha? Kaj se vam zdi največja ovira, da ljudje ne kuhajo in raje posegajo po pripravljeni hrani? Verjamete, da nam telo vrača tisto, kar mi dajemu njemu?

9 komentarjev

 1. helena 28. 11. 2012 at 11:09 - odgovori

  Vsekakor se strinjam, da lahko kuha vsak, če le hoče. Mislim, da je čas tisti, ki nas enostavno sili v izbiro pripravljene hrane. Pogosto konec službe, šole,… še ne pomeni, da je konec dneva oz., da smo doma, ampak je ponavadi še kup obveznosti in aktivnosti; enostavno nimaš časa stati za štedilnikom. Pri nas, je ta faza že mimo, ker so otroci že odrasli in zdaj spet veliko več kuhamo domače hrane in ob njej tudi uživamo.

 2. Julija 28. 11. 2012 at 11:35 - odgovori

  Uh, podoben krompir pa tudi jaz delam. Spodaj naložim narezano čebulo, vmes pa mažem kislo smetano…čebula doda lep sladek okus, res dobro!
  Hja, kuha seveda lahko vsak. Največ ima tukaj opraviti volja, verjetno tudi čas…jaz ne rada kuham ko nimam idej 🙂 Drugače pa seveda velja, da se telo odziva na to kar jemo. Hrana je v večini razlog za kakršnokoli počutje telesa!

 3. Alexandra G.D. 28. 11. 2012 at 11:44 - odgovori

  Res lahko vsak kuha če le hoče ali pa mora. Tako je tudi največji antitalent z kuhanje si speku jajčka na oko, ko je bil v to prisiljen. Pustimo malenkost, da je zažgal poleg tudi krpo, ker je prižgal napačno plato ampak je kuhal.
  Zadnje čase – govorim zase – je tako da mi od dneva ne ostane prav veliko. Zjutraj sem že zgodaj v službi in če sem doma do 17.30 je to že velik uspeh.
  Rada bi kaj skuhala ampak, ko pomislim koliko časa traja, da se skuha in poje je ura že 19. In ob 21h pa grem že spat. Tako da za kuhanje ni pravi čas.
  V teh jesenskih dneh mi po prihodu iz službe paše zelenjavna juha, tista ki je drugi ali tretji dan še boljša. Se tolažim tudi s tem, da je to bolj lahka hrana.

  Zato pa se toliko bolj veselim vikenda. Ponavadi že v petek kaj sladkega spečem in tuhtam kaj se bo kuhalo. Čeprav se vse skupaj spremeni ampak med vikendom je kuhinja MOJA 🙂

 4. Vladuška 28. 11. 2012 at 12:15 - odgovori

  Tale recept mi je nadvse všeč, ker imam rada krompir in lepo si zapisala o tem, da lahko kuha prav vsak. Samo malo volje je potrebne 🙂 Grem si zdaj pogledat še ostale recepte, ki sem jih zamudila v prejšnjih objavah. Lepo bodi.

 5. Irena 28. 11. 2012 at 13:14 - odgovori

  Ja, vsak lahko kuha, če le hoče. Se pač zgodi, da si ves dan v službi… Jaz to rešim po primorsko: s špageti. Omakica je takoj pripravljena. Tale krompirček pa je čudovita ideja. Ko pridem iz službe, me rezanje in sekljanje pomirja. Po 'nigellijansko': v kuhinji sem srečna. Krompirček v pečico, perilo v pralni stroj, po otroke v vrtec, potem pa skupna večerja. Kjer bosta tamala dva verjetno sicer spet pometala vse po tleh, ampak jaz vztrajam.
  Hvala ti.

 6. Avena 28. 11. 2012 at 21:49 - odgovori

  Dober recept. Res je, vsak lahko kuha. In mene ne prepričajo argumenti, da je zguba časa viseti ure in ure za štedilnikom. V slabe pol ure se da pripraviti okusen in zdrav obrok. Sama to počnem vsak dan in z velikim veseljem že 20+let. In zdravi obroki so lahko enostavni in tudi poceni. Pa pogosto tudi hrana za dušo. Vsaj meni 😉

 7. Anita 28. 11. 2012 at 23:14 - odgovori

  Tudi jaz si veliko raje vzamem čas za kuhanje, kot za sedenje v restavraciji in na koncu čakanje na previsok račun. Pa čeprav le za makarone s paradajzom.
  Jaz imam bolj probleme s pomivanjem posode po kosilu. Ampak na srečo se je mož že navadil, da ta del pripada njemu. 🙂

 8. Neja LovelyFood 3. 12. 2012 at 17:51 - odgovori

  Kdo ne mara krompirja :D, sama sem obsedena z njim, hihi=) Super recept!

 9. tanja 8. 12. 2012 at 17:07 - odgovori

  Super recept i odlična ideja za ručak :))

Napišite komentar

Culinary journey by me