Rižota z jurčki, žajbljem in pomarančo

Kuharski+dvoboj2_7.jpg

Morda se še spomnite kuharskega dvoboja spolov – v mislih imam del, ko smo “ženske vrnile udarec”. Takrat je bila ena od jedi na meniju tudi tale rižota z jurčki, žajbljem in pomarančo, ki je bila zares odlična. Tale jesenski čas pa je kot nalašč za to, da jo ponovno skuhamo, saj gobe zares rastejo kot nore. In ravno včeraj sem od prijateljice dobila najlepše in najbolj zdrave jurčke kar si jih je moč zamisliti. Njen mož ima očitno nos za gobe, saj jo vsak dan posebej razveseljuje s svojim nabiralništvom. Včeraj pa je osrečil še mene.


SESTAVINE:

 • 250 g riža (Arborio ali Carnaroli)
 • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali pa vode)
 • 400 g jurčkov
 • 2 pomaranči (bio)
 • 8 svežih žajbljevih listov
 • 2 šalotki
 • 3 stroke česna
 • 2 pesti sveže naribanega parmezana
 • 150 g masla
 • oljčno olje
 • sol in poper

PRIPRAVA:

Na oljčnem olju in polovici masla sem stekleno popražila sesekljeni šalotki, dodala sesekljan česen in očiščene ter narezane jurčke ter vse skupaj pražila, da je vsa tekočina iz gob izparela. Primešala sem riž in ga na hitro popražila, da so se zrna riža prevlekla z maščobo, v kateri so se pražili jurčki. Nato sem prilila zajemalko vroče jušne osnove. Naslednjo sem dodala šele, ko se je prejšnja vpila v riž. Tekočino sem počasi prilivala toliko časa, da je bil riž kuhan – približno 20 minut.

Potem sem rižoto odstavila in vanjo umešala naribano lupinico in sok dveh pomaranč ter sesekljan žajbelj. Dodala sem še preostalo polovico masla ter nariban parmezan.

Neverjetna kombinacija okusov, ki odlično funkcionira. Tako je tale rižota prava sezonska jed letošnjega oktobra, ko nam narava poklanja te aromatične sadeže naših gozdov, ki so spretno združeni z nekaj mediterana in postreženi, da razvajajo naše brbončice.

Ne vem, kako je z vami, ampak jaz obožujem rižote! Le na pravi način morajo biti pripravljene – kot vsaka druga stvar!

8 komentarjev

 1. Tamara 12. 10. 2012 at 19:44 - odgovori

  Uau, kakšne super barve. Rižota je pa itak čista zmagovalka.

 2. Vladuška 13. 10. 2012 at 8:24 - odgovori

  Zadnje čase res ne uspem vsega pregledati sproti in vidim, da si bila zelo kuharsko ustvarjalna tako z glavnimi jedmi kot s sladicami. Tole rižoto bi vsekakor veljalo probat, si pa težko predstavljam sam okus v tej kombinaciji. Sliši pa se vsekakor nadvse zanimivo.

 3. Unknown 20. 10. 2012 at 8:58 - odgovori

  Danes bo na meniju tale rižota 🙂 Ali je riž Arborio brez glutena?

 4. Gourmet forever 20. 10. 2012 at 11:54 - odgovori

  Riž je na splošno brez glutena. Arborio pa je vrsta riža, ki je najbolj primerna za rižite.

 5. Unknown 6. 11. 2012 at 13:07 - odgovori

  Riž je načeloma brez glutena, ampak so nas pri društvu upozorili, da priporočajo riž, kjer na embalaži piše, da je brez glutena (zaradi načina pridelave). Sama sem imela sicer težave, če sem se prekršila, vendar sem zadnjič vseeno poizkusila riž Arborio. Rižota je bila božanska in tudi težav ni bilo. 🙂 Sem pa opazila, da so ga sedaj umaknili s prodaje in bom poizkusila še s Carnaroli.

 6. Gourmet forever 6. 11. 2012 at 14:38 - odgovori

  Nisem vedela, da je tudi pri rižu potrebna pozornost, saj ga na oddelkih brezglutenske hrane niti ni zaslediti. Jaz težav nimam, jih pa imam pri ovsenih kosmičih, ki naj bi bili v osnovi brez glutena,pa jih zaradi skladiščenja in podobnega, kjer pride do kontaminacije z drugimi žiti. Brezglutenskih ovsenih kosmičev pri nas še nisem zasledila, bi jih p a z veseljem kupila. Me veseli, da vam je bila rižota všeč in da ni bilo težav.

 7. Nikita 21. 2. 2013 at 9:38 - odgovori

  Že za pogledat je čudovito, kaj šele za pojest! 🙂

 8. Anonimni 23. 3. 2014 at 11:50 - odgovori

  pri nas smo nori na tole rižoto 🙂

Napišite komentar

Culinary journey by me