Pečena jabolka, polnjena z datlji, orehi in medom

Polnjena+jabolka_02.jpg

Takole, že zadnjič sem pisala o tem, kako mi diši vonj po pečenem jesenskem sadju in pridišala so mi tudi polnjena pečena jabolka – vonj po brezskrbnem otroštvu. Ko sem hodila v vrtec, smo imeli jeseni vedno kostanjeve piknike, na katere smo povabili tudi starše in poleg kostanja, smo se lahko posladkali tudi s pečenimi jabolki. Letos je kostanja bolj malo, pri nas ga skoraj ni – upam, da ga uspem dobiti iz kakšnega drugega gozda, da se ga vsaj enkrat pošteno najem, preden pade tudi na prepovedano listo.

Tale polnjena pečena jabolka so bila popolnoma stvar navdiha in razpoložljivosti sestavin v domači shrambi – in bila so odlična!

Polnjena+jabolka_01.jpg

 

SESTAVINE:

 • 6 čvrstih jabolk (jaz sem uporabila ekološka jabolka vrste Opal)
 • 2 pesti orehov
 • 2 pesti namočenih datljev
 • 2 žlici medu (jaz uporabljam kostanjevega, ki ima nepozabno aromo in je nekoliko manj sladek)
 • 2 žlici kisle smetane
 • cimet
 • žlica masla

PRIPRAVA:

Jabolka sem izdolbla. Za nedev sem orehe sesekljala, datlje izkoščičila in ravno tako sesekljala. Oboje sem premešala, dodala med, cimet in kislo smetano in premešala. Z dobljenim nadevom sem napolnila izdolbljena jabolka in jih položila na pekač, premazan z maslom. S preostalim maslom sem premazala jabolka in jih pekla 25 minut pri 180 °C.


Polnjena+jabolka_03.jpg

Jabolka so teknila še topla in tudi kasneje, ko so se že ohladila. Kombninacija sestavin je nepozabna in če imate radi jabolčni štrudl, je tole zame en super približek okusu tega legendarnega štrudlla, a brez testa. Brezglutenskega vlečenega testa si kar ne morem predstavljati. Tole pa je njami!

Katere so pa vaše najljubše jesenske sladice?

4 komentarji

 1. Anita 10. 10. 2012 at 7:43 - odgovori

  Mmmm, diši do nas. 🙂

  Sicer je bolj zimska ampak vsekakor komaj čakam da iz pečice zadiši po praženih mandljih. Čisto malo moram še počakati, da se shladi. 🙂

 2. with passion by kras 10. 10. 2012 at 20:12 - odgovori

  Super! Same odlične sestavine, jabolko je pa itak nr.1 za slaščice. Jabolka, cimet, orehi … ni kej … jesen je tu in kmalu pride tudi zima.

 3. matilda 12. 10. 2012 at 19:30 - odgovori

  oh ježušček mili kako to diši.
  absolutno bom naredila eksperimnet

 4. Anonimni 17. 10. 2013 at 15:54 - odgovori

  To je pa toooolk dobr, smo jedli danes!

Napišite komentar

Culinary journey by me