Crème brûlée s figami v dišavnem rdečem vinu

Fige+v+vinu_01.jpg

Moja draga prijateljica obožuje Crème brûlée. Oni dan me je malo podregnila, da so bili časi, ko sem veliko več ustvarjala v kuhinji, ko sem večkrat povabila na kaj sladkega… Ja, priznam. Trenutno obdobje je malo manj usmerjeno v kuharsko ustvarjanje novitet in poudarka na kulinaričnih podvigih, kar pa seveda ne pomeni, da ne kuhamo in pečemo. Brez tega seveda ne gre. A je tisto nekaj več, razmišljanje o hrani in novih okusih prevzelo razmišljanje o drugih, tudi čudovitih projektih. Zato so morda objave v zadnjem času malo manj pogoste. Verjamem pa, dragi prijatelji, da to sprejemate z razumevanjem in da delite radost ob novih podvigih skupaj z mano.

Fige+v+vinu_03.jpg

Tej dragi prijateljici na ljubo sem se lotila priprave Crème brûléeja, a mi je zraven manjkalo nekaj, kar bo dalo tej, sicer zares božanski sladici, piko na i. Tako sem se domislila, da bi lahko sladke fige oplemenitila z nekaj dišavnicami in jih omehčala v rdečem vinu. Vse je bilo odlično, le količine bi lahko podvojila;-)

Fige+v+vinu_04.jpg


SESTAVINE:

 • 5 rumenjakov
 • 3 dl sladke smetane
 • 1,2 dl polnomastnega mleka
 • 60 g sladkorja (z malo vanilijevega stroka)
 • 300 g svežih fig
 • 1 dl dobrega rdečega vina
 • 3 žlice rjavega sladkorja
 • cimetova palčka
 • malo pomarančne lupinice
 • nekaj nageljnovih žbic (klinčkov)

PRIPRAVA:

Crème brûlée sem naredila tako kot vedno, o preizkušenem receptu, ki se je do sedaj najbolje obnesel. Za figov dodatek pa sem najprej očistila in narezala fige. Te sem na hitro (kakšnih 10, 15 minut) pokuhala v rdečem vinu, ki sem mu dodala rjavi sladkor, cimet, klinčke in pomarančno lupinico. Vse skupaj, tako Crème brûlée kot tudi fige, sem dobro ohladila. Tik pred postrežbo sem seveda zgornjo plast Crème brûléeja še karamelizirala, nato pa postregla.


Fige+v+vinu_02.jpg

Naslednjič pa obvezno Crème brûlée iz dvojinih količin;-)

7 komentarjev

 1. Cinnamon and Thyme 20. 8. 2012 at 12:26 - odgovori

  Kako dobro izgleda!! Res se moram spravit po brenner :).

 2. DB 20. 8. 2012 at 18:37 - odgovori

  Tole pa bi bilo za probat. Letos je bilo bolj slabo s figami. Pa še na morju so nam pred hišo podrli figo, tako, da ni bilo domačih zjutraj nabranih fig.

 3. Suzy 20. 8. 2012 at 20:29 - odgovori

  Izgleda božansko. Fige imam pred hišo. Samo še čas za pripravo in uživanje te dobrote moram najt. Hvala, da deliš te recepte z nami

 4. Mojca 21. 8. 2012 at 15:15 - odgovori

  Tole se bere kot dobra pravljica. S srečnim koncem 🙂

 5. studio13 3. 9. 2012 at 22:07 - odgovori

  No s tole sladico, bi pa mene prepričala v karkoli. Mogoče celo skok z tistim, kako se mu že reče, "bundji jumping-om". Kremaste sladice so itak moja šibka točka, če so pa poleg še fige in to z rdečim vinom… ne, ne tega si pa raje ne predstavljam 🙂

 6. Gourmet forever 4. 9. 2012 at 7:31 - odgovori

  Si bom skušala zapomniti;-) problem je le sezonska omejenost fig…

 7. Gourmet forever 4. 9. 2012 at 7:31 - odgovori

  Srečnica, da jih imaš na dosegu roke!

Napišite komentar

Culinary journey by me