Zimski Caprese

Caprese_02.jpg

Čeprav nas je ravno obiskala pomlad, je tole pravo ime za solato, ki v zimskih ali pa zgodnjespomladanskih dneh pričara spomine na poletje. Pravi domači paradižniki so vsekakor nekaj, kar v nobenem pogledu ne gre primerjati z nizozemskimi brezokusnimi variantami, ki so vse leto na volj v naših trgovinah. Zanje mi res niti malo ni mar. A ko pomislim na poletne shranke domačih paradižnikov, se mi v ustih nabere toliko sline, da si ne morem kaj, da ne bi nekaj prigriznila.

Če jih še niste, vam toplo priporočam, da si jih to poletje shranite za hladne in turobne zimske dni – lahko mi verjamete, da vam bo pričaral čisto pravo poletno sonce. Na tem mestu gre zahvala seveda Napotu, ki je dal fantastično idejo za shranjevanje paradižnika.

 

SESTAVINE

 • 10 pečenih domačih paradižnikov
 • 200 g prave mozzarele
 • nekaj lističev sveže bazilike (to se da pri najboljšem sosedu dobiti tudi pozimi)
 • oljčno olje (če se da z baziliko)
 • sol in poper

PRIPRAVA

Pečene paradižnike sem odtalila (kar v hladilniku, da so ostali lepo hladni) in jih lepo razporedila po krožniku. Nanje sem nadrobila mozzarelo, potresla z lističi bazilke, solila, poprala in pokapljala z oljčnim oljem. Uporabila sem tistega, v katerem sem poleti namakala zajeten šop bazilike, da je bila jed še dodatno nabita z aromo bazilke, ki je verjeli ali ne ena mojih najljubših začimb (le kaj se skriva v znaku tega bloga;-).


Caprese_01.jpg

Pri pečenih paradižnikih se vidi, koliko vode vsebujejo sveži, saj toliko svežih paradižnikov kot sem pojedla surovih, niti slučajno ne bi zmazala v enem obroku. Polizala sem cel krožnik in si prisegla, da bom letošnje poletje pripravila še večjo zalogo pečenih paradižnikov.

Juhu, prihaja čas sveže in zdrave zelenjave!

5 komentarjev

 1. anaja 22. 3. 2012 at 22:22 - odgovori

  Tudi jaz bom povečala količino pečenih paradižnikov.
  Tvoj recept je imeniten! Škoda, da sem že vse zaloge zdavnaj pojedla!

 2. ŽaŽa 22. 3. 2012 at 22:51 - odgovori

  Obožujem blog. Njam, njam! 😉

 3. MBrando 23. 3. 2012 at 5:17 - odgovori

  Perfektna ideja za prijetne tihe večere ob dobri knjgi ali pa favourite seriji, z kozarcem rdečega in temi malimi sexy prigrizki.

  Hvala za ideje in lep lep BLOG

 4. Vladuška 23. 3. 2012 at 8:27 - odgovori

  Tale ideja je res odlična in nikoli ne bi pomislila, da bi si zmrznila pečen paradižnik. Verjamem, da te je to popeljalo v poletje in da je zadeva zelo sveža. Zgleda fantastično.

 5. Tina 23. 3. 2012 at 9:20 - odgovori

  WOW! Najbolj da nas še enkrat spomniš v sezoni paradižnika, ko ne bomo vedeli kam z njim.
  Sej se hecam ! Si bom dala v opomnik, ker sliši se božansko!

Napišite komentar

Culinary journey by me