Caprese_02.jpg

Čeprav nas je ravno obiskala pomlad, je tole pravo ime za solato, ki v zimskih ali pa zgodnjespomladanskih dneh pričara spomine na poletje. Pravi domači paradižniki so vsekakor nekaj, kar v nobenem pogledu ne gre primerjati z nizozemskimi brezokusnimi variantami, ki so vse leto na volj v naših trgovinah. Zanje mi res niti malo ni mar. A ko pomislim na poletne shranke domačih paradižnikov, se mi v ustih nabere toliko sline, da si ne morem kaj, da ne bi nekaj prigriznila.

Če jih še niste, vam toplo priporočam, da si jih to poletje shranite za hladne in turobne zimske dni – lahko mi verjamete, da vam bo pričaral čisto pravo poletno sonce. Na tem mestu gre zahvala seveda Napotu, ki je dal fantastično idejo za shranjevanje paradižnika.

 

SESTAVINE

  • 10 pečenih domačih paradižnikov
  • 200 g prave mozzarele
  • nekaj lističev sveže bazilike (to se da pri najboljšem sosedu dobiti tudi pozimi)
  • oljčno olje (če se da z baziliko)
  • sol in poper

PRIPRAVA

Pečene paradižnike sem odtalila (kar v hladilniku, da so ostali lepo hladni) in jih lepo razporedila po krožniku. Nanje sem nadrobila mozzarelo, potresla z lističi bazilke, solila, poprala in pokapljala z oljčnim oljem. Uporabila sem tistega, v katerem sem poleti namakala zajeten šop bazilike, da je bila jed še dodatno nabita z aromo bazilke, ki je verjeli ali ne ena mojih najljubših začimb (le kaj se skriva v znaku tega bloga;-).


Caprese_01.jpg

Pri pečenih paradižnikih se vidi, koliko vode vsebujejo sveži, saj toliko svežih paradižnikov kot sem pojedla surovih, niti slučajno ne bi zmazala v enem obroku. Polizala sem cel krožnik in si prisegla, da bom letošnje poletje pripravila še večjo zalogo pečenih paradižnikov.

Juhu, prihaja čas sveže in zdrave zelenjave!