Kraljevska morska žaba na korenčkovem pireju

%C5%BDaba-pr%C5%A1ut-koren%C4%8Dkov+pire_01.jpg

Kadar imam priložnost kupiti dobro, svežo ribo, tega ne zamudim. In ker sva se z dragim po dolgem času šla sobotni šoping po ljubljanski tržnici, sem priložnost za zares dober izbor rib, izkoristila. Kupila sem lep kos morske žabe, ker je okusna, črvsta, brez kosti in kvalitetna bela riba. In ker jih čisto premalo jemo. In ker ravno poteka kampanja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja Rad jem ribe. Jejmo jih!


SESTAVINE

 • 500 g fileja repa morske žabe
 • 12 zelo tankih pršuta
 • žlica posušenih paradižnikov iz olja
 • pest bazilikinih listov
 • oljčno olje
 • 600 g korenja
 • žlica masla
 • sol in poper

PRIPRAVA

Paradižnike in baziliko sem s pomočjo paličnega mešalnika zmlela v gladko maso. Tri rezine pršuta sem položila na ravno podlago, ki sem jo pogrnila s peki papirjem in namazala z oljčnim oljem. Pršut sem premazala s paradižnikovo zmesjo in na en konec položila file morske žabe. Rahlo sem ga solila in poprala ter zavila kot rolado. Zavito ribo sem položila v namaščen pekač in tako nadaljevala še z ostalimi rezinami pršuta in ribe. Tako pripravljeno ribo sem pečkla 20 minut pri 180 °C.

Za korenčkov pire sem kuhala koščke svežega korenja v osoljenem kropu. Ko je bil korenček mehak, sem ga odcedila in skupaj z žlico masla zmečkala v gladek pire.


%C5%BDaba-pr%C5%A1ut-koren%C4%8Dkov+pire_03.jpg

Za okras sem naredila še korenčkove kroglice, ki sem jih na hitro pokuhala v osoljenem kropu. To je bilo kosilo za prste obliznit!

%C5%BDaba-pr%C5%A1ut-koren%C4%8Dkov+pire_02.jpg

Kako pogosto pa vi jeste ribe? Katere so vaše najljubše?

5 komentarjev

 1. Andreja L. 28. 2. 2012 at 21:05 - odgovori

  mmm tole bo pa za poizkusit :-))

 2. mjauQi 28. 2. 2012 at 23:03 - odgovori

  Jaz imam najraje lososa (file), tuna file, postrvi, morskega psa, in vse preostale ribe, predvsem pa brancina:) Ohh, skuša file na oljčnem in česnu je nebeški. Bom nehala, ker sem nora na ribe, v bistvuje to edino meso, ki ga jem:) lp

 3. Anonimni 29. 2. 2012 at 14:57 - odgovori

  tole je kar zanimivo, lih prejšnji petek sem se je lotil na dva načina, v.1 (kosilo) kotletki direkt na ponvo + kos kruha, v.2 (večerja) enolončnica z suhimi jurčki, paradižnikovo mezgo, žabo … https://6ar.blogspot.com/2012/02/morska-zaba.html

 4. HRANDICA 2. 3. 2012 at 12:28 - odgovori

  Ribice imamo radi, a mogoče jih jemo preredko v zimskem času.

 5. Gourmet forever 8. 3. 2012 at 4:54 - odgovori

  Andreja, le daj – je res okusno.
  MjauQi, sigurno zdrava kot riba,-)
  Anonimni, super blogec…
  Hrandica, to mi je poznano. Bomo poleti nadoknadili;-)

Napišite komentar

Culinary journey by me