%25C4%258Cokolada+z+dodatki_7.jpg

Ročno izdelana darila imajo zame vedno večjo vrednost kot katerakoli druga, večkrat tudi na silo kupljena. Tudi sama se zalotim, da včasih tavam po trgovinah in iščem idejo, kaj bi nekomu podarila, posebej, če se zdi, da ta oseba že vse ima. Zato sem se letos odločila, da bomo pri nas pisali Božičku, naj podpre vse krasne slovenske ustvarjalke. V tako majhni državi imamo toliko umetnic, da vsak dan posebej čudim, od kod ideje, navdih, žilica, estetska nadarjenost…

Nekaj stvari sem že naročila in ob prejetju ličnih paketov sem bila ganjena: Tika, Julie, Sovica Oka – kapo dol! Carice ste! Nekaj daril še potrebujem, zato se zelo priporočam še za kakšen nasvet, kje še najdem takšne super ustvarjalke.

%25C4%258Cokolada+z+dodatki_1.jpg

Nekaj ročnega dela sem si naložila tudi zase, za moje prijatelje. Ena od idej, ki mi je prišla na misel je ročno oblikovala čokolada z raznimi dodatki: kandiranim ingverjem in mangom, brusnicami, indijskimi oreščki, arašidi, mandljevimi lističi, praženimi bučnicami, solnim cvetom, mešanim poprom in čilijem. To so vsi okusi, ki se odlično zlijejo z grenko sladkim okusom temne čokolade.

%25C4%258Cokolada+z+dodatki_2.jpg

Uporabila sem zelo temno čokolado – s 85 % deležem kakava.Kandiran ingver je sicer sladek, a ohrani tisto svojo pikantnost, zato je v kombinaciji s čokolado nekaj posebnega, čudovitega. Mango je sicer samo sladek, a zame je kakršnakoli kombinacija manga in čokolade poezija.

%25C4%258Cokolada+z+dodatki_3.jpg

Da sol poudari okus čokolade je že dolgo znano in ni čudno, da me že od nekdaj prevzema kombinacija slanih arašidov in temne stopljene čokolade prelite čez vanilijev sladoled. Mmm, zimska varianta mojega najljubšega posladka. Takosta tudi solni cvet in čokolada postala pravi hit slovenskih solin. Jaz sem solnemu scvetu dodala še mešanico sveže mletih poprov in ščepec čilija.

%25C4%258Cokolada+z+dodatki_4.jpg

Indijski oreščki in mango – Azija sreča Južno Ameriko ali južna polobla ve, kaj je dobro;-)

 

Bučnice in čokolado je v Sloveniji uvedel Kocbek – oljarna, vsaj z nekim prepoznavnim pristopom. In prav je imel – to je odlična kombinacija. jaz jim dodam samo še brusnice, ki zame najbolj pašejo prav k suhopraženim bučnicam – neslanim seveda.

 

In tako počasi nastaja cela paleta čokoladnih krogcev, ki so sicer luštni na pogled, a morda malce preveliki za lična darilca. Upam, da mi ne bo treba pojesti vseh, da bo kdo sprejel tudi malo večje zalogajčke.

 

Čokolado sem stopila nad vodno kopeljo in ji dodala malo konjaka. Stopila sem 400 g temne čokolade in ji dodala šilce konjaka. Potem sem počakala, da se je čokolada toliko ohladila, da ni bila več tako tekoča, da se je začela zgoščevati. Problem pri tem je, da prava gostota čokolade, prava temperatura ne traja tako dolgo, da bi si lahko privoščila ne vem kakšne estetske dekoracije. Ko je prave konsistence, imaš samo par minut časa, da oblikuješ kroge in nanje potreseš izbrane dodatke.

%25C4%258Cokolada+z+dodatki_kola%25C5%25BE.jpg

 

Kroge sem oblikovala na povoščenem papirju – to je papir za zavijanje sendvičev ali kruha, ki je premazan z voskom, da ohranja svežino. Nanj se tudi nič ne prime. Verjetno bi bila ravno tako primeren peki papir. Ko sem končala, sem jih za nekaj časa odnesla ven, na hladno, da so se popolnoma strdile.

%25C4%258Cokolada+z+dodatki_kola%25C5%25BE_1.jpg

Kaj pa vam pomenijo ročno izdelana darilca? Imate raje kaj v trgovini kupljenega ali se bolj razveselite nečesa, kar je bilo narejeno posebej za vas? Imate še kakšen predlog za ročno izdelane umetnine, kje bi še kupila kakšno darilce?