Mandlji_5.jpg

Obožujem oreščke vseh vrst. Z raznimi dodatki pa so še posebej slastni. Na stojnicah vseh večjih mest, kjer prodajajo raznorazna božična darilca in strežejo kuhano vino, punč ter čaj z rumom, prodajajo tudi tople pražene mandlje. Mmmm, kako so dišeči, hrustljavi in okusni. Če jih nekaj minut popražimo v pečici celo izgubijo tisto maščobo, ki lahko dela zgago v želodcu.

Mandlji_6.jpg

Jaz sem se jih seveda lotila malo po svoje. Najprej sem jih na suho pražila v pečici pri 180 ° C približno 15 minut. Ta čas so se nekoliko napihnili, malo popokali in dobili lepo barvo. S tem so resnično izgubili tisto težko maščobo, ki jo vsebujejo in so bili že takšni super grickica.

V teflonski ponvi sem segrela žlico vode in 3 žlice sladkorja do vretja in še naprej segrevala toliko časa, da je sladkor začel karamelizirati, a je še vedno ostal v tekoči obliki. V lepo zlato karamelo sem umešala pražene mandlje in jih takoj razprostrla po peki papirju, kjer sem pustila, da so se ohladili.

Mandlji_kola%25C5%25BE.jpg

Še mlačne sem razlomila in jih povaljala v mešanici mletega sladkorja in cimeta.

Mandlji_4.jpg

Nekaj sem pustila tudi karamelnih, brez mat prevleke, a oboji so izginili še preden smo se dobro obrnili.

Pri nas zadnje dni še posebej diši po sladkem in božičnem. Skomine so lahko velike, a se trudimo ostati pri zdravi meri. Seveda je pa tudi gibanje tisto, ki je pomembno. Zato bom jutri namesto večerne peke dodobra spotila moje telo in si tako prigarala še dobro fizično počutje.

Mandlji_8.jpg

 Kako pa vi v teh dneh skrbite za svoje počutje?