Božični karamelizirani mandlji s cimetom

Mandlji_5.jpg

Obožujem oreščke vseh vrst. Z raznimi dodatki pa so še posebej slastni. Na stojnicah vseh večjih mest, kjer prodajajo raznorazna božična darilca in strežejo kuhano vino, punč ter čaj z rumom, prodajajo tudi tople pražene mandlje. Mmmm, kako so dišeči, hrustljavi in okusni. Če jih nekaj minut popražimo v pečici celo izgubijo tisto maščobo, ki lahko dela zgago v želodcu.

Mandlji_6.jpg

Jaz sem se jih seveda lotila malo po svoje. Najprej sem jih na suho pražila v pečici pri 180 ° C približno 15 minut. Ta čas so se nekoliko napihnili, malo popokali in dobili lepo barvo. S tem so resnično izgubili tisto težko maščobo, ki jo vsebujejo in so bili že takšni super grickica.

V teflonski ponvi sem segrela žlico vode in 3 žlice sladkorja do vretja in še naprej segrevala toliko časa, da je sladkor začel karamelizirati, a je še vedno ostal v tekoči obliki. V lepo zlato karamelo sem umešala pražene mandlje in jih takoj razprostrla po peki papirju, kjer sem pustila, da so se ohladili.

Mandlji_kola%25C5%25BE.jpg

Še mlačne sem razlomila in jih povaljala v mešanici mletega sladkorja in cimeta.

Mandlji_4.jpg

Nekaj sem pustila tudi karamelnih, brez mat prevleke, a oboji so izginili še preden smo se dobro obrnili.

Pri nas zadnje dni še posebej diši po sladkem in božičnem. Skomine so lahko velike, a se trudimo ostati pri zdravi meri. Seveda je pa tudi gibanje tisto, ki je pomembno. Zato bom jutri namesto večerne peke dodobra spotila moje telo in si tako prigarala še dobro fizično počutje.

Mandlji_8.jpg

 Kako pa vi v teh dneh skrbite za svoje počutje?

11 komentarjev

 1. HRANDICA 12. 12. 2011 at 23:14 - odgovori

  Seveda, takole se najprej malo pomiga, da se naredi prostor za nove dobrote, predvsem pa, da se jih brez slabe vesti naloži v želodec :).
  Spet ena dobrota izpod tvojih prstov.♥

 2. Vladuška 13. 12. 2011 at 18:10 - odgovori

  ooo, nadvse sem vesela ob odkritju tvojega bloga in da si postala moja spremljevalka. Sem velika ljubiteljica blogov s hrano in predvsem s krasnimi fotografijami, ki dopolnjujejo objave. Krasen blog imaš in z velikim veseljem ga bom spremljala.

  Kar pa se tiče skrbi za počutje, zadnje čase bolj slabo skrbim, ker večino časa preživim v ustvarjalnici, kaj čemo tak čas je :)))) Ampak prav bi si bilo vzeti tudi čas za razgibavanje. Takšnim mandljem se pa ne morem nikoli upreti, če so blizu mene 🙂

 3. Gourmet forever 13. 12. 2011 at 18:53 - odgovori

  Ja Hrandica, za dobrote se pa že splača malo pomigat;-) Hvala za lepe besede!
  Vladuška, tudi jaz sem vesela, da tu gor najdem toliko lepega – in tvoj blog je sigurno eden tistih, ki se jih splača spremljati. Vse, kar počnemo je ena velika umetnost, a ne? 😉

 4. Sabina 13. 12. 2011 at 22:08 - odgovori

  Lešniki, mandlji… mnjami… Od jeseni do pomladi… Praženi. Ampak takšnih pa še nisem poskusila. Že komaj čakam, da jih. Hvala!

 5. binka 14. 12. 2011 at 11:10 - odgovori

  Super zadeva, sem jih naredila vceraj zvecer. Ampak…. sladkor ni karameliziral… 🙂 Kaj sem ga biksala?

 6. Gourmet forever 14. 12. 2011 at 11:17 - odgovori

  Binka, verjetno nisi dovolj dolgo počakala oz. segrevala sladkorja – druga mi ne pade na misel, da bi lahko šlo narobe. Ko sladkor doseže določeno temperaturo, vedno karamelizira. Poskusi še enkrat;-)

 7. binka 14. 12. 2011 at 20:14 - odgovori

  Pojma nimam. 🙂 Se mi zdi, da sem dovolj dolgo segrevala sladkor, saj je voda na koncu izhlapela, sladkor pa se je skoraj povrnil v prvotno (trdno) stanje. 🙂 Vseeno sem jih povaljala v cimetu in mletem sladkorju in so ravno tako užitni. V naslednjih dneh poskus ponovim. Kar bo, pa bo.

 8. Urška 14. 12. 2011 at 22:06 - odgovori

  Mmm, pravkar sem jih naredila nekaj za pokušino. Kako dobro! In hiša tako diši po praznikih!
  Me pa zanima, kako se obnesejo na daljši rok. Rada bi jih że zdaj naredila za božič. Misliš, da bodo zdržali? Ali je kakšna možnost, da se na kak čuden način pokvarijo (zmehčajo)?

 9. Gourmet forever 15. 12. 2011 at 14:12 - odgovori

  Binka, ko segrevaš sladkor ga ne mešaj, samo pusti, da brbota – v teflonki se itak ne bo prijel (vsaj v tej fazi še ne;-)
  Urška, pri nas izginejo 1,2,3, tako da…Bi pa rekla, da se karamela ne bo ravno hitro zmehčala – posebej, če bodo zaprti v kakšni posodi za piškote ali pa kozarcu.

 10. Anonimni 20. 12. 2011 at 11:42 - odgovori

  Za koliko mandljev je zgoraj navedena količina karamela?

 11. Gourmet forever 20. 12. 2011 at 22:38 - odgovori

  Jaz sem jih naredila iz 200 g mandljev – premalo – so izginili v trenutku…

Napišite komentar

Culinary journey by me