Odkar pišem tale blog se še posebej trudim, da pripravljam jedi, ki ne vsebujejo glutena, da lahko iz prve roke povem in opišem okusnost jedi. Sicer prefinjenemu okusu mojega dragega precej zaupam, a se je kljub temu nemogoče vživeti v okus neokušanega. Zato sta letos za rojstnodnevne tortice naše princeske in korenjaka padli kar dve torti, za katere nisem porabili niti prahca moke.

Tale je prva, za katero sem dobila navdih in inspiracijo v Cubo slaščicah. Je malo več dela z njo, a se trud in čas poplačata z okusom. Tole je sicer ena tistih tort, ki se reže bolj z rokami pršutorezcev, saj je močna in precej nasitna, a konec koncev velikokrat resnično vzdrži rek Manj je več.

Najprej sem 2 celi pomaranči – obvezno iz ekološke pridelave – v kropu kuhala 2 uri. Nato sem ju odcedila in v multipraktiku zmlela v gladko kašo.

V posodi sem ročno zmešala 5 jajc in 220 g sladkorja. Tekoči mešanici sem dodala pomarančno kašo, 250 g olupljenih in mletih mandljev in žličko vinskega kamna. Vse skupaj sem s kuhalnico dobro premešala, testo pa nalila v z maslom namazan tortni model. Testo sem pekla 60 minut pri 180 °C. Pečeno testo sem vzela iz pečice in ga ohladila  v modelu.

Nad vodno kopeljo sem stopila 175 g temne čokolade in 175 g temne čokolade s pomarančo (Lindt Intense Orange).

4 dl sladke smetane sem čvrsto stepla. 4 beljake sem spremenila v sneg in mu na koncu dodala še 50 g sladkorja. Nekoliko ohlajeni čokoladi sem previdno primešala četrtino stepene smetane, nato pa v vse skupaj nežno vmešala beljakov sneg. Nazadnje sem primešala preostalo stepeno smetano, vse skupaj pa nežno mešala le toliko časa, da sem dobila kremo enakomerne barve.

Ohlajeno testo sem prerezala na tri dele – tri plasti. Na servirni krožnik sem položila najprej zgornji del – zgornjo plast, nato pa jo obdala s tortnim obročem. Na ploščo sem naložila slabo polovico kreme, jo poravnala in prekrila s srednjo ploščo. To sem premazala skoraj z vso preostalo kremo. Približno 5 žlic kreme sem pustila za zgornji premaz. Po zgornji plošči sem razmazala 2 žlici kreme. Tako pripravljeno torto sem pokrila s prozorno folijo in jo za 1 uro dala v hladilnik.

Potem sem odstranila tortni model in s kremo premazala še robove torte.

Našemu 8 letnemu korenjaku je bila mojstrovina zelo všeč in to je najbolj pomembno. In letos je bilo prvo leto, ko je okus prevladal pred oblikami in barvami. Še lani smo imeli rdečega Bakugana, letos pa je rekal, naj bo čokoladno sadna;-)