Pe%25C4%258Dena+zelenjava_1.jpg

Preprosta, omamno dišeča zelenjava, ki jo ožlahtita parmezan in pinjole, mora biti vsaj enkrat na vašem jedilniku. Ker potem bo definitivno večkrat. Okusi, združeni v tej jedi so popolna kombinacija sredozemskega pridiha, ki mu v poletnih dneh res ni para. In to, da imamo v septembru takšno poletno vreme me resnično osrečuje. Vsak sončni žarek, ki me obsije skušam vsrkati vase in ga akumulirati za mrzle dni, ki bodo slej kot prej prišli do nas.

Za pripravo te jedi potrebujem 10, 15 minut – nič več. Potem se vse samo od sebe naredi.

Na večje kose sem narezala jajčevce, bučke, rdečo, zeleno in rumeno papriko ter paradižnik (včasih dodam tudi malo sušenega). Vse skupaj sem dala v globok, velik pekač, solila, poprala, dodala nekaj sekljanih strokov česna, prelila z oljčnim oljem (slabe pol decilitra) in dobro premešala.

Pekač sem potisnila v pečico, ogreto na 200 ° C in zelenjavo pekla 45 minut. Vmes sem jo parkrat premešala, da sem pomagala zelenjavi, da se je znebila tekočine.

Na koncu mora biti zelenjava brez tekočine in vidno pečena. A to ne bo težko ugotoviti, saj bo nesramno in omamno dišalo daleč naokoli. Po pečeni zelenjavi sem potresla še nekaj suho praženih pinjol in na tanko narezane koščke parmezana.

Pe%25C4%258Dena+zelenjava_2.jpg

Kako bom pogrešala poletje! Kako bom pogrešala pestro ponudbo sadja in zelenjave! Ja, že mora biti tako. Bosta pa jesen in zima prinesli vsaka svoje dobrote, sadeže in čas za stvari, ki jih poleti nimamo.