Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_7.jpg

Nekaj shrankov, ki jih bomo čez zimo pridno pospravljali, si je dobro narediti. Vsakič znova si poleti naredim delo s kuhanjem marmelad, džemov, pečenjam paprik… a vse to se povrne, ko skozi mesece, ko nam narava nakloni malo manj svežega sadja in zelenjave, lahko uživamo v tistem, kar nam je radodarno namenila poleti.

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_2.jpg

 

Tile okrogli rdeči sadeži, predstavniki sonca, poletnega solatkanja, osnova marsikatere omake, prevladujoči člen testeninskih polivk in … so res zakon. Domači pa je liga zase. Nič se ne more primerjati z domačim paradižnikom. Tako dober je, da človek ne ve, kako bi se se ga lahko dovolj naužil takrat, ko je sezona. Ali pa shranil okus za zimo. Jaz sem se ga lotila – shranjevati pristen okus, ki me bo tudi v mrzlih dneh odnesel v sončne poletne dni. Zopet sem listala Napotovo knjigo, je pač zakladnica idej, ni kaj.

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_3.jpg

 

Za pripravo potrebuješ nekaj dobrega domačega paradajza, nič znanja in veliko časa. Časa samo v toliko, da si doma, da lahko po kakšnih 4 urah pečenja pečico ugasneš, sicer pa boš v tem času uspel postoriti marsikaj, samo v kuhinji ti ne bo treba biti.

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_4.jpg

Paradižnike sem prerezala na polovico- direktno po ekvatorju. V veliki posodi sem jih skupaj z olivcem, soljo in poprom dobro premešala., nato pa s prerezano stranjo navzdol polagala na pekač, obložen s peki papirjem. Po vrhu sem potresla z neolupljenimi stroki česna, žajbljem in rožmarinom.

Paradižnik sem prve pol ure pekla pri 180 ° C, nato ga za nekaj časa vzela iz pečice, toliko, da sem odlila sok, ki se je nabral – tega sem seveda zajela v drugo posodo in potem hop z njim v zamrzovalnik do kuhanja naslednje juhice, rižote… Prav tako sem v tej fazi s paradižnika odstranila olupek, ki se je nagubal in tako prav lahko olupil.

Pekač je šel nazaj v pečico, na 130 ° C, za dobre 3 ure oz. toliko časa, da so se polovičke skrčile, da so postale kompaktne na otip in da je povsod omamno dišalo.

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_5.jpg

Ko se je ohladil sem ga nekaj uspela zamrzniti za tiste dni, ko se mi bo tožilo po poletju, nekaj ga je šlo za službeno malico, nekaj pa za božansko omako, ki ji ni para.Aja, sem povedala, da sem ga naredila že 5 rund?

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_6.jpg

Dva pakača sta šla kar za pripravo omake, v kateri je zbrano celo poletje, uporabili pa jo bomo za testenine in pizze. Mmmnjam!

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_8.jpg

Evo, nekaj smo je že pokurili. Mogoče pa pade še kakšna runda peke, da ne bo pozimi zmanjkalo zalog.

Pe%25C4%258Den+paradi%25C5%25BEnik_9.jpg

Kakšne shranke si pa pripravite vi?