Creme+brulee+z+rabarbaro_2.jpg

Creme brulee bi moral biti zaščiten. Biti bi moral inštitucija. Zakon. Dejstvo je, da je lahko creme brulee, kot ga strežejo vsepovsod po svetu, kot znano francosko sladico, vse od zdrizastega pudinga do mojstrovine, kakršni ni para. Zato se vam za domačo pripravo splača poiskati pravi recept. Meni je tale zelo všeč. Seveda se lahko rabarbaro mirno izpusti, a pri nas jo obožujemo.

 

SESTAVINE:

  • žlica masla
  • 300 g rabarbare
  • žlica medu
  • 3 dl smetane
  • 1,2 dl mleka
  • 2 vanilijeva stroka
  • 5 velikih rumenjakov
  • 60 g sladkorja
  • malo rjavega sladkorja za skorjico

Pečico segrejemo na 140 ° C.

V veliki ponvi segrejemo žlico masla, dodala nasekljano rabarbaro, med in semena iz vanilijevega stroka. Na močnem ognju pražimo 5 minut – toliko, da se rabarbara zmehča in na robovih rahlo karamelizirala. Porazdelimo jo po šestih majhnih posodicah za narastke.

Smetano in mleko skupaj s postrganim vanilijevim strokom segrejemo in odstavimo tik pred vretjem. Medtem stepemo rumenjake s sladkorjem. Vročo smetanasto mešanico prelijemo čez rumenjakasto zmes in ves čas mešamo. Tekočino prelijemo skozi gosto sito, pustimo nekaj minut, da se na površju naberejo penice. Te odstranimo in zmes razporedimo v posodice, ki se jih lahko peče.

V velik pekač  natočimo toplo vodo, da sega do polovice posodic oz. vsaj do polovice kreme. Pečemo oz. kuhamo v pečici 45 minut.

Posodice odstranimo iz vode in kremo dobro ohladimo. Preden postrežemo creme brulee, po vrhu potresemo malo rjavega sladkorja in ga s pomočjo brenerja karameliziramo.

NASVET: Če brenerja nimamo, lahko creme brule karameliziramo v pečico, pod zelo vročim žarom – 240 °C, 2 minuti ali pa naredimo karamelo na štedilniku (v kozici raztopimo in karameliziramo malo sladkorja) in tekočo karamelo prelijemo čez kremico.

NASVET +: Iz postrganih vanilijevih strokov si lahko sami pripravimo vanilijev ekstrakt (več vanilijev strokov prelijemo z vodko in po mesecu dni dobimo domač, naravni vanilijev ekstrakt) ali pa strok preprosto porinemo med sladkor v sladkornici in dobimo vanilijev sladkor.

Creme+brulee+z+rabarbaro_4.jpg

Kremice morajo biti na sredini še rahlo želatinaste. Ohladila sem jih in čakala, da bo prišel čas za serviranje. Na ohlajene kremice sem potrosila nekaj kristalnega sladkorja in jih za nekaj minut dala v pečico pod žar, ki sem ga segrela na max. Ves čas sem stražila pri vratih pečice, da se mi skorja ne bi zažgala. Ja, če bi imela kuhinjski “prener” bi bila stvar še bolj enostavna;-)

Creme+brulee+z+rabarbaro_3.jpg

Ste ga že delali? Ste ga že jedi? Kje je bil najboljši?

Creme+brulee+z+rabarbaro_1.jpg