zvitki1.jpg

Komaj sem čakala nedeljo, da bom lahko sama pripravila nekaj, kar bo z veseljem romalo v naše želodke. Nekaj, kar bo všeč tudi otrokoma.

Na tanko narezane telečje zrezke sem razrezala na več manjših (cca. 5 x 7 cm) in jih dodobra potolkla, da so se še stanjšali. Nato sem jih solila in napolnila z italijanskimi dobrotami: panceto, tanko rezino česna, tanko rezino bučke, suhim paradižnikom, tanko rezino parmezana in koščkom bazilike. Vse dobrote sem na enem koncu mesa položila drugo nad drugo, potem pa meso zavila in spela z zobotrebcem.

dodatki_zvitki.jpg

Potem sem zvitke z vseh strani popekla na oljčnem olju tako, da je imel vsak dovolj prostora, da se je zapekel in ne dušil. Prilila sem deciliter belega suhega vina in pustila toliko časa, da je alkohol izparel, nato pa ogenj zmanjšala na minimum in prilila še deciliter smetane. To sem potem na majhnem ognju pustila dušiti kakšnih 15 minut, tik pred koncem pa vmešala še eno žlico creme fraiche.

Za prilogo ali pa podlago ali pa celo posteljico, če hočete, pa sem naredila korenčkov pire, ki se je s svojo sladkostjo čudovito zlil s smetanasto vinsko mesno omako. No, o vinu sicer ni bilo ne duha ne sluha, vsaj ne z vidika alkohola ali pa z izkušenostjo otroških brbončic, a če ga ne bi bilo, omaka ne bi bila to, kar je bila.

Za pire sem v slanem kropu skuhala dobre pol kilograma na kolesca narezanega korenčka in polovico olupljene bučke (ta mi je ostala od prej, ko sem pripravljala dobrote za v meso). Ko se je korenček zmehčal, sem vodo odlila, dodala tanko rezino masla in nekaj žlic smetane ter vse skupaj s paličnim mešalnikom spirirala do gladkega.

Niti predstavljati si ne morete, kaj smo doživljali med današnjim kosilom.

zvitki2.jpg

Pri kateri jedi pa vi potujete v nebesa?