Pozor, vsi ljubitelji melancanov! In tisti, ki to mogoče niste, pa bi želeli, da vas nekoč nekaj prepriča, da je ta svetleča vijolična zelenjava vredna odpiranja ust;-) Tole je zagotovo eden mojih najljubših receptov z melancani. No, če dobro pomislim – je to moj najljubši recept z melancani.

Mogoče še niste slišali za miso ali pač, a vsekakor se ne prestrašite. Miso je pomemben del makrobiotične prehrane, stalnica v japonski kulinariki. Gre za fermentirano pasto sladkasto slanega okusa, ki jo pridobivajo iz soje, ječmena ali riža ter morske soli. Jaz vedno izberem tisto iz riža in soje, saj je v ječmenu gluten.

Proces fermentacije poteka v velikih sodih iz cedrovine in traja od šest mesecev do tri leta. Daljši ko je čas fermentacije, temnejši je miso. Znana sta tudi miso iz integralnega riža, soje in morske soli ter miso kome, ki vsebuje beli riž, sojo in morsko sol.

Miso vsebuje encime, ki so nadvse pomembni za zdravo prebavo in črevesno floro, s čimer prispeva k zdravljenju in preprečuje bolezni. Miso je koristen za kri, telo čisti strupenih snovi in pomaga pri bolezni, ki jo povzroča sevanje. Ko so nad Hirošimo odvrgli atomsko bombo, je neki tamkajšnji zdravnik svetoval uživanje integralnega riža, dveh sliv umboši v banča čaju in miso juhe dvakrat na dan. Iz zapisov je mogoče razbrati, da so vsi, ki so upoštevali zdravnikova navodila, sevanje preživeli brez posledic. Večina Japoncev to znamenito juho uživa najmanj enkrat na dan.

Miso pasto dobite v trgoviinah z zdravo prehrano. Jaz kupujem tole (in to ni plačana objava, da ne bo pomote).

 

SESTAVINE:

  • 2 melancana
  • 1 žlica miso paste
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 5 žlic vroče vode
  • sol
  • mlada čebula
  • žlica sezama

PRIPRAVA:

Melancane prerežemo čez polovico in z nožem zarežemo mrežico. Solimo jih in pustimo kakšne 15 minut.

Zmešamo miso, sezamovo olje in vodo, da dobimo gladko marinado. To razprostremo po krožniku in nanjo naložimo melancane s prerezano stranjo navzdol ter jih pustimo marinirati najmanj 30 minut.

Vsako polovico melancana zavijemo v peki papir in pečemo pri 200 stopinjah Celzija 20 minut. Po 20 minutah odgrnemo papir, melancane premažemo s preostankom marinnade ter pečemo še naslednjih 20 minut.

Pečene melancane potresemo s sesekljano mlado čebulo in sezamom.

 

Tale recept posvečam moji dragi svakinji, ljubiteljici melancanov!