Poleti nam zaradi vročine na splošno bolj tekne lahka hrana, in to velja tudi za sladice. Osvežilne sladice v kombinaciji skute, jogurta in kakšnega poletnega sadja, so vedno dobra ideja. Zame je poleti sicer vedno zmagovalec sladoled, a tega si redko pripravim doma, pa še – roko na srce – ni tako dober kot kakšen pravi italijanski – mmmm, pistacija na primer.

Znam pa zato pripraviti ostale sladice tako, da so mi doma bolj všeč kot kje zunaj – in to velja tudi za tole tortico, ki je res prava osvežitvena sladka popestritev ob vročih poletnih dneh.

Je brez moke – namesto moke sem uporabila mleti mak (kot v tejle), za peno pa kombinacijo jogurta, skute in smetane, ki deluje res osvežilno, rahlo in lahko. Tortica ni preveč sladka, četudi je biskvit premazan z nadevom iz aronije.

 

Namig: s kodo ZALOGA10 lahko pri nakupu tega nadeva prihranite 10 %.

 

SESTAVINE (torta, premera 26 cm):

Makov biskvit:

  • 5 jajc
  • 70 g sladkorja
  • 200 g mletega maka

Lahka jogurtova skutna pena:

  • 200 g pasirane skute
  • 500 g navadnega jogurta
  • 500 ml smetane
  • Pomarančna lupina
  • Vanilija (vanilijev ekstrakt, mleta vanilija ali postrgan vanilijev strok)
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 6 listov želatine
  • 1 zavitek želatine fix

 

PRIPRAVA:

Za makovo osnovo, podplat torte, penasto stepamo rumenjake in sladkor. Dodamo mak in premešamo. Na koncu previdno umešamo še sneg 5 beljakov in testo spečemo na s peki papirjem obloženem velikem pekaču – pri 180 °C približno 15 minut. Iz ohlajenega testa potem izrežemo poljubne oblike in velikosti – to je osnova, podlaga za torto, torej potrebujemo fiksen, visok model, v katerem bomo potem torto zlagali, plast za plastjo.

Biskvit poljubno obrežemo (najlažje kar z modelom) in nanj namestimo tortni obod, pri čemer obod nekoliko zmanjšamo, da je biskvit povsem do roba modela – tako nam krema ne bo uhajala pod obodom.

Za jogurtovo skutno peno najprej z vilicami zmehčamo skuto in ji primešamo jogurt.

Liste želatine za 5 minut namočimo v hladni vodi.

Polovico smetane segrejemo do vretja, odstavimo in vanjo umešamo ožete liste želatine. Ohladimo. Med ohlajanjem večkrat premešamo.

Preostalo smetano stepamo in ji med stepanjem dodajamo želatino fix. To stepeno smetano umešamo v jogurtovo skutno mešanico, dodamo sladkor, lupinico in vaniljo.

Na koncu dodamo še ohlajeno smetano in vse skupaj rahlo premešamo. Pustimo na hladnem približno 1 uro, toliko, da se pena začne nekoliko, vendar čisto malo strjevati.

Na biskvit najprej namažemo namaz iz aronije (ali kakšen drugi temni džem). Na to naložimo jogurtovo skutno peno in vse skupaj postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur. Torto nato še bogato obložimo s svežim jagodičevjem, ki v tem primeru ne služi le kot okras, ampak je pomemben del končnega okusa torte.

 

Pa lahko in osvežilno sladkanje vam želim! Jaz pa za en teden skočim na morje:-) Morda se vam celo kaj javim…