Že res, da je minilo leto dni, odkar ne jem sladkorja v nobeni obliki (beli, rjavi sladkor, med, javorjev sirup, melasa, agavin, rižev sirup, kokosov sladkor in kar je še tega) z izjemo datljev, ki jih od časa do časa vključim v kakšno presno sladico. A želja po sladkem kljub vsemu ostaja. Ampak to ne pomeni, da bi si želela česa res zelo sladkega – nekaj, kar spomni na sladko, je povsem dovolj. Kot te krasne kroglice, ki so sicer prava energijska bomba – a zdrava. Zame najboljša kombinacija lešnikov (jaz rada uporabim pražene, četudi potem sladica za puriste ni povsem presna) in presnega kakava.

In, kadar mi uspe dobiti sveže datlje ali pa vsaj tiste na pol sušene, ko so še vedno sočno sočni, se že vidim, kako pripravljam presni posladek. Je pa res, da je za pripravo teh sladic ključno, da imamo doma dober blender ali pa kakšno podobno mašino, ki lahko zelo fino zmelje sestavine – v tem primeru je to pomembno za datlje, da nastane fino gladka pasta. Meni je sicer že pred časom počila posoda od blenderja in še nisem nabavila nove, zato te sladice delam s pomočno polžastega ožemalnika Omega, ki ima tudi nastavek za oreščke, datlje ipd.

A pozor! Kroglice so tako slastne, da vas lahko hitro potegne, da bi jih pojedli preveč – so pa precej kalorične. No, jaz se jim komaj upiram 😉

SESTAVINE:

  • 100 g na pol posušenih datljev
  • 60 g presnega kakava
  • ščep vanilije
  • 250 g lešnikov (praženi dajo še boljši okus)

PRIRAVA:

Datlje namočimo v topli vodi za najmanj dve uri, nato jih odcedimo, razkoščičimo, vodo od namakanja pa prihranimo. Datlje zmelejmo v gladko pasto – če odstopi olup, ga odstranimo, da je pasta čim bolj gladka.

Lešnike zmenjemo. Lahko bi jih tudi prej namakali, a jaz ta korak preskočim.

Zmešamo vse sestavine in postopoma dodajamo vodo, v kateri so se namakali datlji, sicer mase ne bo mogoče dobro premešati. Konsistenca na koncu mora biti takšna, kot če bi dealali klasične rumove kroglice – da se masa sprime, a hkrati ni preveč mokra in pocasta.

In to je vse. Že lahko uživate v zdravi, hranljivi in energije polni sladici.