Ko sem bila oni dan cel dan v Portorožu in nisem imela veliko možnosti (beri: časa), da bi si privoščila pravo kosilo, me je rešila zelo dobra jabolčna presna pita iz portoroškega lokala, kjer ponujajo samo presno hrano. Si sploh ne predstavljam, kako bi šele bila lačna, če ne bi sredi dneva pojedal te pite. Že tako sem ob 7h zvečer umirala od želje po hrani, po skledi solate s kakšnim dodatkom. Pita je bila zares okusna – okus po njej je v mojih ustih ostal vse do danes, ko sem se odločila, da si jo naredim še sama. Ne rečem, da je povsem enaka, lahko pa rečem, da je ravno tako okusna. In vem, da si bom do konca življenja zapomnila, kako mi je ta pita dobesedno rešila življenje. No ja, sedaj, ko poskušam te svoje občutke pretipkati na ekran, se sprašujem, ali sem res tak lakotnik, da se mi zdi 20 ur brez hrane življenjsko ogrožujoče, tako da se ne bom čudila, če bo kdo od vas ob branju teh vrstic pomislil, da sem čudakinja vseh čudakinj, a tako pač je. Ko sem lačna, sem LAČNA 😉

Morda me je k pripravi te sladice spodbudila tudi nova informacija, ki sem jo prejela ravno včeraj – naša princeska se je odločila, da bo za 40 dni postala veganka. Jao meni! Upam, da se mi ne bo kdaj zgodilo, da bom vse zabrkala in  sebi pripravila mlečni zdrob, najmlajšemu testenine s pestom, princeski pa čebulno juho, katere osnova je goveja 😉 To bi bila groza! A ob vseh kombinacijah in prepovedih, ki jih (včasih tudi ne po nujni poti) imamo v naši družini, to niti ne bi bilo tako neverjetno.

Zanimivo je bilo že naše današnje kosilo, ko smo bili sami z otroki za mizo (gazda se že cel dan potepa – in po resnici povedano, nam vsem prav paše;-) Štirje smo imeli tri različne menije: fanta sta si zaželela pizze in si (ob nekaj moje pomoči s pripravo testa) naredila klasično pravo pizzo s kuhanim pršutom, mozzarello, paradižnikovo omako, koruzo, papriko in paradižnikom. Princeska si je naredila vegansko pizzo z nadevom iz paradižnikove omake, špinačo, šampinjoni, paradižnikom, koruzo in čebulo, jaz pa sem si privoščila veliko skledo prvega letošnjega regrata z jajčko, ocvirki in popečenimi jurčki. Vsak po svoje smo uživali.

Vrnimo se k piti – ršiteljici mojega življenja;-) Pripravljena je hitro, pripravljena iz zdravih sestavin in zelo okusna. Zato, če vam je takšna prehrana blizu, si jo lep pripravite tudi vi – morda vam reši življenje…

 

SESTAVINE:

  • 200 g mandljev
  • 150 g datljev
  • vanilijev strok
  • cimet
  • 4 večja jabolka
  • limona
  • pest orehov
  • pest olupljenih mandljev ali mandljevih lističev
  • pest kokosove moke (grobe)
  • žlička kokosovega olja

PRIPRAVA:

Najprej namočimo datlje in mandlje za testo za pito. Če želite pospešiti postopek namakanja, jih namočite v toplo vodo. Dobra ura ali dve bosta dovolj.

Potem zmeljemo oboje do gladkega, dodamo malo vanilije (polovico postrganega stroka) in z maso obložimo pekač za pite – jaz sem tokrat uporabila pravokotnega. Pred tem sem ga rahlo premazala s kokosovim oljem, da se ne bi testo preveč prijelo.

Jabolka olupimo, naribamo, pokapljamo z limoninim sokom in potresemo s cimetom. Preden jih naložimo na testo, jih rahlo ožamemo, da odstranimo odvečno tekočino, ki bi lahko našo pito preveč namočila.

Orehe, mandlje in kokos na hitro zmeljemo – pustimo bolj grobe koščke. Dodamo kokosovo olje, premešamo in drobljenec potresemo po vrhu jabolk.

 

 

Kako se vam zdi?