Ligurijska pomarančna torta z oljčnim oljem

Današnja objava je namenjena vsem ženskam. Pa ne zato, ker bi bila tale tortica kakorkoli povezana z ženskami, ampak zato, ker je prav, da imamo svoj dan, prav je, da se praznujemo na 1001 način, četudi samo z objavo na kulinaričnem blogu, ki jo poklanjam vsem ženskam tega sveta. Biti ženska je lepo! Včasih morda tudi ne tako lahko. Ampak ženske smo močne in premagamo še tako nepremagljive ovire. Ženske smo multipraktiki. Ženske smo carice! (saj ste tudi moški fejst, ampak danes je naš dan;-)

Ligurijska pomarančna torta je lahka in sočna ter polna okusa. Menda. Zakaj menda? Zato, ker je narejena iz moke, torej vsebuje gluten, kar mi onemogoča, da bi jo lahko preizkusila sama, a glede na to, da ima naš najmlajši po novem alergijo na oreščke, moram pač pripravljati tudi takšne stvari, ki so primerne zanj. In ker je menda okusna, jo delim tudi z vami.

Zame je dejstvo, da se v njej skriva toliko pomarančnega okusa dovolj, da vem, da je okusna zagotovo. Glede na količino masla, bi rekla, da lahko dvakratno potrdim, da je okusna – včasih se počutim kot kakšna Francozinja, ki tako ljubi maslo, da bi lahko zase rekla: Le beurre est mon deuxième prénom 😉

In še dodatno – vse, kar je italijanskega, me vedno znova prevzame. No, vsaj kar se tiče hrane. Ligurija leži na obali Ligurskega morja, ki je severni del Sredozemlja zahodno od Apeninskega polotoka. V notranjost sega do pobočij Alp in Apeninov, na vzhodu pa zajema del Padske nižine. Glavno mesto Ligurije je Genova, zagotovo pa ste že slišali za Cinque Terre, ki se tudi nahajajo v Liguriji, od koder prihaja tale tortica.

 

SESTAVINE (model premera 26 cm):

 

PRIPRAVA:

Pečico segrejemo na 180 °C. Tortni model premažemo z maslom in nekoliko poprašimo z moko.

V posodi skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, pomarančno lupino in sol.

V drugi posodi zmešamo maslo, olje in mleko.

Jajca in sladkor stepamo toliko časa, da zmes fino naraste in postane blede barve (približno 4 minute).

Zmešamo najprej suhe in mohre sestavine in vse skupaj dodamo jajčni zmesi in previdno ter rahlo umešamo.

Zmes prelijemo v pekač in pečemo približno 30 minut.

 

 

 

 

Samo še tole, kar sem danes prebrala in mi je bilo tako zelo všeč, delim z vami izjemnimi ženskami:

✔️če imaš krono postrani, si jo popravi,

✔️če je krona umazana, jo zlošči,

✔️če ti je padla na tla, si jo nadeni.

 

Uživajte v svoji koži!

2 komentarja

  1. hitech 10. 3. 2018 at 3:52 - odgovori

    X6 uporablja dezurni zdravnik Zdravstvenega doma Ljubljana za obiske na domu. kaj pa ce ga je posodil uvoznik BMW? take BMWje so vozili tudi Kranjec, Flisar, Tina Maze zdaj je pa problem dohtarca, ki se z X6 sredi noci v snegu s torbo pelje nekam na sredo barja, pogledat bogo staro mamko, ki ima vrocino in komaj se diha best custom essay

  2. Onbird 12. 3. 2018 at 21:08 - odgovori

    Matej je si je privoščil malo več ananasa, medtem pa sem si jaz z največjim užitkom na jed kapljala oljčno olje Morgan z okusom pomaranče. Prav zanimivo je, kakšno nadgradnjo jedi lahko naredi dobro oljčno olje. In čeprav sem najprej mislila, da je tole olje pomaranče najbolje kombinirati s kakšno sladico, predvsem čokolado, sva ga tokrat dodala slanim kraljevim kozicam.

Napišite komentar

Culinary journey by me