Tik pred koncem leta pa skorajda moram spisati še eno novo objavo in vam postreči še z enim sladkim receptom. Predvsem zato, ker ste moji dragi bralci, zame zelo pomembni. Vedno znova me razveseli kakšna iskrica, ki jo slišim od tod in tam, da nekdo spremlja moj blog, da kdaj s kakšno dobroto z bloga razveseli sebe in svoje bližnje, da so recepti super, in da jedi vedno znova dobro uspevajo. Za sladko objavo (morda bosta celo dve, če mi bo uspelo spisati še eno) sem se odločila zato, ker je v januarju zagotovo ne bo. Odločila sem se, da si po silvestrski noči vzamem mesec dni brez sladkorja, da si malo očistim telo vsega tega zares napornega decembra.

Tale cheesecake je nastal v iskanju sladice za božično večerjo, ki ne bo vsebovala ne glutena in ne oreščkov. Pri nas v družini smo namreč prav vsi po spisku alergiki. Imeli smo že alergije na mleko in sojo, ki smo jih na srečo prerastli, moja brezglutenska dieta bo žal večna, najnovejša pa je alergija na arašide in oreščke pri našem najmlajšem. To je zame kot neka vrsta kazni, saj sem zaradi moje brezglutenske diete še najlepša shajala z nadomeščanjem moke z oreščki, sedaj pa imamo strogo prepoved uživanja oreškov in arašidov, kar pomeni, da je potrebno črtati tudi hrano, ki lahko te alergene vsebuje v sledeh. Pregledovanje deklaracij posreže s kruto resnico, da se lahko sledovi nahajajo tudi v 90 ali pa celo 100 % čokoladah, celo v rozinah, kruhu in še kje. A nič zato. Če smo se doslej vedno znašli, se bomo tudi tokrat.

 

In tako je nastal tale cheesecake, ki smo ga lahko jedli vsi. Fino je, ker je pripravljen brez peke, brez strašnega naprezanja in kljub temu ima svoj čar posebnosti – morda za to še najbolj poskrbi pasijonka.

 

 

 

SESTAVINE (pekač 20 x 20 cm):

  • 200 g piškotov (brez glutena)
  • 50 g masla
  • 500 g mascarponeja
  • 250 g kremnega sirčka (npr. Philadelphia)
  • 150 ml smetane
  • 1 bio pomaranča
  • 1 bio limona
  • vanilijev strok
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 7 listov želatine
  • 5 pasijonk (marakuj)
  • 50 g sladkorja

 

PRIPRAVA:

Piškote zmeljemo v multipraktiku, maslo raztopimo. Oboje zmešamo skupaj in z mešanico prekrijemo tortno dno. Piškotno zmes dobro pritiskamo, da se drobtine zlepijo skupaj in da nastane fino tortno dno.

V večji posodi zmešamo mascarpone, sladkor v prahu in kremni sir.

Na ogenj pristavimo smetano, ji dodamo postrgan vanilijev strok, pomarančno in limonino lupinico ter segrejemo smetano do vrenja. V vmesnem času v mrzli vodi namočimo 4 liste želatine. Ko smetana zavre, jo dostavimo in vanjo umešamo ožeto želatino. Vse skupaj precedimo v novo posodo in ohladimo. KO se smetana nekoliko ohladi, jo umešamo v mascarpone in kremni sir ter vse skupaj nadevamo na tortno dno ter poravnamo. Torto postavimo v hladilnik, da se začne nekoliko strjevati.

Za pasijonkin žele pasijonke prepolovimo in izdolbemo. Dodamo 50 ml vode, sok pomaranče in sladkor. Segrejemo do vsrtja. V vmesnem času v mrzli modi namočimo 3 liste želatine. Ko tekočina zavre, jo odstavimo in vanjo umešamo namočeno in ožeto želatino ter ohladimo. Prelijemo čez sirčasto plast in torto hladimo najmanj 4 ure, najbolje pa čez noč.

 

 

Pa dober tek in lepo praznovanje Silvestra!