Toliko nasprotujoče literature, kot jo je na vse vrste tematik na voljo danes, še nikoli ni bilo. Posebej ekstremno je to na področju hrane. Zdrave hrane. Kaj je zdravo? Sladkor ne. Ogljikovi hidrati ne. Nasičene maščobe ne. Nenasičene ne. Preveč beljakovin ne. Gensko spremenjena hrana ne. Razhudniki ne. Oreščki ne. Šricana zelenjava in sadje ne. Sokovi ne. Smutiji ne. Mlečni izdelki ne. Svinjina ne. Margarine ne. Maslo ne. Mast ne…. Ali pa vse od prej naštetega “ja”. LCHF je in. Paleo je in. Vegansko je in. Vegetarijanstvo je in. Presnojedstvo je in. Kako naj se človek pri tem orientira, kaj je prav? Kako naj izbira zanj najbolj prave možnosti? Težko. MOrda se je še najbolj pametno oprijeti tiste stare mantre “vsega po malem”. A tudi to danes ni več isto kot je bilo. Če je pa tudi tisto malo tako spremenjeno.

 

Zato pač včasih smučam hit, včasih pa počas. Kadar mi zadiši tiramisu, se moram itak oprijeti neke brezglutenske različice piškotov oz. biskvitnega dela. Mandlji so v tem primeru res idealni. In ker sem morala pripraviti tudi nekaj, kar ne vsebuje sladkorja, sem tokrat uporabila različico eritritola. Eritritol je naravno sladilo v obliki drobnih kristalov, ki je pridobljeno z naravnim postopkom fermentacije. V naravi se nahaja v različnih vrstah sadja, kot so hruške, grozdje, melone in lubenice, ter v fermentiranih izdelkih, kot so sojina omaka, vino in sake.

Tale tiramisu ni zaradi vseh teh prilagoditev nič manj okusen, če ste morda sklepali, da je temu tako. Prav odličen je. Ne le zame in za tiste, ki so ovirani pri kakšni sestavini – tudi za vsejedce je odličen.

 

 

SESTAVINE:

  • 5 jajc
  • 200 g mletih mandljev
  • 3 žlice eritritola

 

  • 500 g mascarponeja
  • 250 ml smetane
  • 3 rumenjaki
  • 1 vanilijev strok
  • 3 žlice eritritola
  • 2 dl močne črne kave
  • 1 žlica kakava v prahu

 

PRIPRAVA:

Najprej spečemo biskvit. Iz beljakov stepemo sneg, nato mu počasi dodajamo vseh 5 rumenjakov in nadomestek sladkorja. Stepamo, nato pa masi počasi in previdno umešamo še mlete mandlje in jo predevamo na pekač, pogrnjen s peki papirjem in pečemo približno 20 minut pri 200 stopinjah Celzija.

Ta čas pripravimo še kremo. V kovinski posodi nad vodno kopeljo segrevamo rumenjake, postrgan vanilijev strok, par žlic smetane in nadomestek sladkorja in ves čas mešamo. Ko se začne jajčna mešanica nekoliko zgoščati, ji prilijemo preostanek smetane, ki smo jo predhodno zavreli. Mešamo še 2, 3 minute, nato pa odstavimo in ohladimo. KO se zmes nekoliko ohladi, ji primešamo še mascarpone.

V keramično ali stekleno posodo na dno položimo plast biskvita (pri tiramisuju je fino da ga lahko natrgamo kar z rokami), ga izdatno pokapljamo s kavo in čez naložimo polovico kreme. Zopet ponovimo plast biskvita, ki ga lepo odišavimo in navlažimo s kavo in zaključimo s plastjo kreme. Po vrhu potresemo s kakvom v prahu.

Fino je, če lahko tiramisu kakšno kitico ali dve odspi v hladilniku, preden se ga lotite – prav kmalu, prekmalu bo izginil.

 

Zdaj gre pa zares. Le še 2 dni nas loči do zaključka potegovanja za slastno večerjo pri Špeli, ki je že tradicionalna kot rojstnodnevno praznovanje bloga. Ne pozabite oddati komentarja in z malo sreče in kreativnosti se morda uspemo spoznati.